Witam Jestem tu po raz pierwszy.Jezeli jest taka mozliwośc,bardzo prosze o pomoc,nie rozumiem tego zadania,mógłby mi ktoś w miare jasno wytłumaczyc?
zad 1.)[/b]Okno ma kształt prostokąta zakończonego półkolem ,obwód tego okna wynosi 4+pi
jakie powinny byc wymiary czesci prostokątnej,aby okno przepuszczało jak najwiecej światła.
zad 2.)
Drut długości 2m. podzielono na dwie częsci : z jednej zrobionno kwadratową ramkę,a z drugiej ramkę prostokątną,w której jeden bok prostokąta ma długośc 3 razy większą od długości drugiego boku.Jak nalezy podzielic drut,aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza?
Okno ma kształt prostokąta...
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Okno ma kształt prostokąta...
Robiłem to drugie zadanie. Zrobiłem układ równań (tak wygląda po przekształceniach oczywiście)
\(\displaystyle{ a = 0,5 - \frac{1}{4}x}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{x}{8}}\)
Później zsumowałem pola obu figur i wyszła mi taka funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ \frac{7}{16}x^{2} - \frac{1}{4} + 0,25}\) i wyliczyłem \(\displaystyle{ p = \frac{1}{14}}\) i nie wiem gdzie tkwi błąd, bo podstawiając do wzorów wyprowadzonych na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie wychodzi mi wynik taki jak w książce
\(\displaystyle{ a = 0,5 - \frac{1}{4}x}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{x}{8}}\)
Później zsumowałem pola obu figur i wyszła mi taka funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ \frac{7}{16}x^{2} - \frac{1}{4} + 0,25}\) i wyliczyłem \(\displaystyle{ p = \frac{1}{14}}\) i nie wiem gdzie tkwi błąd, bo podstawiając do wzorów wyprowadzonych na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie wychodzi mi wynik taki jak w książce
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Okno ma kształt prostokąta...
Policz wartość x dla pochodnej równej zero ( albo z postaci kanonicznej) x = 2/7 --> \(\displaystyle{ f(\frac{2}{7}) = \frac{3}{14}}\).
w równaniu zgubiłeś x
w równaniu zgubiłeś x