Witam po raz pierwszy Mam problem z pewnym zadaniem i licze na wasza pomoc jakos ta dziedzina nie jest moja najmocniejsza strona:/
Zadanie :
Punkty A,B,C,D takie że A=(-1; 4), B=(5; -2), C=(7; 3), D=(4; 6), sa wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD
a) Oblicz obwód trapezu
b) Oblicz pole trapezu
Prosilbym o jakies dokladne rozpisanie rozwiazania.
________________
Temat poprawiony
":)" - ozdobnik?
bolo
Kłopot z trapezem
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Kłopot z trapezem
a)
\(\displaystyle{ A(x_a,y_a)}\) - współrzędne punktu A, reszta punktów analogicznie
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(x_c-x_b)^2+(y_c-y_b)^2}}\)
\(\displaystyle{ |CD|=\sqrt{(x_d-x_c)^2+(y_d-y_c)^2}}\)
\(\displaystyle{ |AD|=\sqrt{(x_d-x_a)^2+(y_d-y_a)^2}}\)
\(\displaystyle{ L=|AB|+|BC|+|CD|+|AD|}\)
b)
"dzielisz" trapez na dwa trójkąty i obliczasz poszczególne pola
np. trójkąt ABC i trójkąt ACD
obliczasz poszczególne pola ze wzoru
\(\displaystyle{ P_{ABC}=\frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc}x_b-x_a&y_b-y_a\\x_c-x_a&y_c-y_a\end{array}\right||=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|(x_b-x_a)(y_c-y_a)-(y_b-y_a)(x_c-x_a)|}\)
\(\displaystyle{ P_{ACD}=\frac{1}{2}|d(\vec{AD},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc}x_d-x_a&y_d-y_a\\x_c-x_a&y_c-y_a\end{array}\right||=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|(x_d-x_a)(y_c-y_a)-(y_d-y_a)(x_c-x_a)|}\)
krótsze pionowe kreski to wartość bezwzględna (moduł)
zostało tylko podstawienie wartości do wzorów
pozdrawiam
\(\displaystyle{ A(x_a,y_a)}\) - współrzędne punktu A, reszta punktów analogicznie
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\sqrt{(x_c-x_b)^2+(y_c-y_b)^2}}\)
\(\displaystyle{ |CD|=\sqrt{(x_d-x_c)^2+(y_d-y_c)^2}}\)
\(\displaystyle{ |AD|=\sqrt{(x_d-x_a)^2+(y_d-y_a)^2}}\)
\(\displaystyle{ L=|AB|+|BC|+|CD|+|AD|}\)
b)
"dzielisz" trapez na dwa trójkąty i obliczasz poszczególne pola
np. trójkąt ABC i trójkąt ACD
obliczasz poszczególne pola ze wzoru
\(\displaystyle{ P_{ABC}=\frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc}x_b-x_a&y_b-y_a\\x_c-x_a&y_c-y_a\end{array}\right||=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|(x_b-x_a)(y_c-y_a)-(y_b-y_a)(x_c-x_a)|}\)
\(\displaystyle{ P_{ACD}=\frac{1}{2}|d(\vec{AD},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc}x_d-x_a&y_d-y_a\\x_c-x_a&y_c-y_a\end{array}\right||=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|(x_d-x_a)(y_c-y_a)-(y_d-y_a)(x_c-x_a)|}\)
krótsze pionowe kreski to wartość bezwzględna (moduł)
zostało tylko podstawienie wartości do wzorów
pozdrawiam