Długość części okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Anka112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 paź 2017, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Długość części okręgu

Post autor: Anka112 »

Witam, potrzebuję jeszcze do kompletu wzór na długość U części okręgu w zależności od średnicy D i wysokości H (zgodnie z rysunkiem poniżej). Próbuję go wyprowadzić analogicznie jak do wzoru na pole, który już tu otrzymałam, ale ciągle coś mi nie wychodzi. Tak, wiem, jest taki wzór w internecie, ale tylko w zależności od kąta, a ja potrzebuję w zależności od kawałka średnicy. Czy mogę prosić jeszcze raz o pomoc? Pozdrawiam

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4FFA/
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Długość części okręgu

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ U=D\cdot\arccos\left( 1- \frac{2H}{D} \right)}\)
Anka112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 paź 2017, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Długość części okręgu

Post autor: Anka112 »

kinia7 pisze:\(\displaystyle{ U=D\cdot\arccos\left( 1- \frac{2H}{D} \right)}\)
Zgadza się, dziękuję
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Długość części okręgu

Post autor: SlotaWoj »

Oczywiście że się zgadza!
Toć to Kinia7 napisała, a Ona się raczej nie myli. To taka druga Medea 2.
ODPOWIEDZ