czworokąt wypukły

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
maximum2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 cze 2017, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ola
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 5 razy

czworokąt wypukły

Post autor: maximum2000 »

Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) bedzie czworokatem wypukłym takim że \(\displaystyle{ \min({\angle}A, {\angle}C){\ge} 60^\circ}\). Pokaż że \(\displaystyle{ 4 \cdot BD^2{\ge}3 \cdot \max(AB,AD) \cdot \max(CB,CD)}\)
ODPOWIEDZ