Cześć,
nie mogę rozgryźć tego zadania ... jakie tam są zależności dzięki, którym znajdę miary \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) ?
dzieki za pomoc
robert
miary kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 gru 2016, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
miary kątów
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34304
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: miary kątów
Korzystamy z tw. o kącie środkowym i wpisanym . Zauważamy, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) równy jest podwojanemu kątowi o mierze \(\displaystyle{ 50^o}\) a kreśląc dwa odcinki, jeden od środka okręgu do wierzchołka kąta \(\displaystyle{ \beta}\) , drugi leżący na punktach wspólnych jego ramion z okręgiem zauważamy, że kąt \(\displaystyle{ \beta}\) równy jest różnicy kąta półpełnego i kąta \(\displaystyle{ \alpha/2}\) i ma miarę \(\displaystyle{ 130^o}\)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2017, o 20:26 przez kruszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 gru 2016, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Re: miary kątów
dzięki.
za długo siedziałem nad książką ... krótki spacer i wszystko stało się jasne.
\(\displaystyle{ \alpha=50^\circ \cdot 2 = 100^\circ}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot \beta=360^\circ - \alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta=130^\circ}\)
za długo siedziałem nad książką ... krótki spacer i wszystko stało się jasne.
\(\displaystyle{ \alpha=50^\circ \cdot 2 = 100^\circ}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot \beta=360^\circ - \alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta=130^\circ}\)