Optymalizacja,z użyciem planimetrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
andres100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 wrz 2015, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Optymalizacja,z użyciem planimetrii

Post autor: andres100 »

Rozpatrujemy trójkąty rozwartokątne,w których suma długości 2 boków jest równa \(\displaystyle{ 12cm}\).A \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) kąta między bokami jest równe \(\displaystyle{ \frac{-3}{8}}\). Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta,tak aby jego pole było możliwie największe.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 21:33 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Optymalizacja,z użyciem planimetrii

Post autor: piasek101 »

Mając cosinusa wyznacz sinusa i działaj ze wzoru z sinusem kąta.
ODPOWIEDZ