Witam Wszystkich,
mam taką sytuację:
Dane na rysunku są poglądowe.
Próbuję obliczyć współrzędne punkty przecięcia się dwóch okręgów, z tym że jeden z okręgów ma środek na obwodzie drugiego, liczę to stosując układ równań tych okręgów lecz nie wychodzi to dobrze, mam dane współrzędne środków tych okręgów i długości promieni, z kolei gdy liczę okrąg, który nie ma środka na obwodzie drugiego, wszystko wychodzi tak jak powinno.
Nie wiem dlaczego tak jest.
Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
Zauważamy, że w niebieskim okręgu można znaleźć trójkąt prostokątny o bokach mających miary:
\(\displaystyle{ 2r_1 \ i \ r_2}\). Stąd znany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
Z prostych funkcji trygonometrycznych znajdujemy wysokości punktów wspólnych okręgów nad prostą do której przynależą środki okręgów i odległość prostej do której punkty te przynależą od środka niebieskiego okręgu.
Przyjmując układ osi współrzędnych (np jak na szkicu) można obliczyć i napisać współrzędne tych wspólnych punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Re: Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
Genialne spostrzeżenie !
I dzięki temu też znalazłem błąd w swoich obliczeniach, u mnie to zadziałało, że ważna była kolejność równań, pierwsze równanie dotyczy mniejszego okręgu, drugie tego większego, nie wiem czemu tak, może wcześniej robiłem gdzieś jakiś czeski błąd, mimo, że sprawdzałem to kilkukrotnie.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
I dzięki temu też znalazłem błąd w swoich obliczeniach, u mnie to zadziałało, że ważna była kolejność równań, pierwsze równanie dotyczy mniejszego okręgu, drugie tego większego, nie wiem czemu tak, może wcześniej robiłem gdzieś jakiś czeski błąd, mimo, że sprawdzałem to kilkukrotnie.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
Przepraszam że się wtrącam, ale w zadaniu jest chyba mała niespójność.
Z rysunku wynika że:
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right|=r_1=3}\)
jednak ze współrzędnych środków okręgów wychodzi:
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right|= \sqrt{(6-2)^2+(2-3)^2}= \sqrt{17} \neq 3= r_1}\)
Z rysunku wynika że:
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right|=r_1=3}\)
jednak ze współrzędnych środków okręgów wychodzi:
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right|= \sqrt{(6-2)^2+(2-3)^2}= \sqrt{17} \neq 3= r_1}\)
Bo rysunek nie jest zgodny z danymi.shnycell pisze:z kolei gdy liczę okrąg, który nie ma środka na obwodzie drugiego, wszystko wychodzi tak jak powinno.
Nie wiem dlaczego tak jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Re: Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
Tak zdaję sobie sprawę, dane są poglądowe na tym rysunku, bo w zadaniu miałem wartości po przecinku, chciałem pokazać przybliżoną sytuację. W sumie to złe podejście. Dzięki za uwagę.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Przecięcie dwóch okręgów, współrzędne punktu.
Przyjmując układ osi współrzędnych jak na szkicu wyżej zauważamy że współrzędne punktów przecięcią się okręgów są dla punktu \(\displaystyle{ A}\) ( nad osią odciętych)
\(\displaystyle{ \frac{x_A}{r_2}= \frac{r_2}{2r_1} \rightarrow x= \frac{r_2^2}{2r_1}}\)
Zaś \(\displaystyle{ y_A^2 =r_2^2-x_A^2 \rightarrow y_A= \sqrt{ r_2^2-x_A^2 }}\)
Z zasady symetrii osiowej względem osi odciętych potrafimy obliczyć rzędną drugiego punktu wspólnego. ( to "drugi", ujemny, pierwiastek równania kwadratowego na \(\displaystyle{ y_A}\))
\(\displaystyle{ \frac{x_A}{r_2}= \frac{r_2}{2r_1} \rightarrow x= \frac{r_2^2}{2r_1}}\)
Zaś \(\displaystyle{ y_A^2 =r_2^2-x_A^2 \rightarrow y_A= \sqrt{ r_2^2-x_A^2 }}\)
Z zasady symetrii osiowej względem osi odciętych potrafimy obliczyć rzędną drugiego punktu wspólnego. ( to "drugi", ujemny, pierwiastek równania kwadratowego na \(\displaystyle{ y_A}\))
Ostatnio zmieniony 21 sie 2017, o 14:41 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.