Pole sześciokąta i ośmiokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 31 razy
Pole sześciokąta i ośmiokąta
Oblicz pole sześciokąta foremnego o ośmiokąta foremnego wpisanych w okrąg o promieniu 5 cm
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Pole sześciokąta i ośmiokąta
Musisz skorzystać z tego, że wielokąty foremne składają się z trójkątów równoramiennych.
a) pole sześciokąta
\(\displaystyle{ P=6*\frac{1}{2}*5*5*sin(\frac{360^o}{6})=75sin60^o=\frac{75\sqrt{3}}{2}}\)
b) ośmiokąta analogicznie.
a) pole sześciokąta
\(\displaystyle{ P=6*\frac{1}{2}*5*5*sin(\frac{360^o}{6})=75sin60^o=\frac{75\sqrt{3}}{2}}\)
b) ośmiokąta analogicznie.