Okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
seba1420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 maja 2007, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda
Podziękował: 1 raz

Okrąg

Post autor: seba1420 »

dane są dwa okręgi o(A,r1),o(B,r2) takie że:
A)r1=3k+1 , r2=2k+3, |AB|=6k-3
B)r1=k+1 , r2=2k-2 , |AB|=4a-4
określ połozenie okręgów w zaleznmosci od parametru K
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Okrąg

Post autor: scyth »

Skorzystaj z zależności, że jeśli odległość między środkami:
a) jest mniejsza od różnicy większego i mniejszego promienia, to okręgi zawierają się w sobie
b) jest równa różnicy większego i mniejszego promienia, to okręgi są styczne wewnętrznie
c) jest większa od różnicy większego i mniejszego promienia ORAZ:
- mniejsza od sumy promieni, to okręgi przecinają się w dwóch punktach
- równa sumie promieni, to okręgi są stycznie zewnętrznie
- większa od sumy promieni, to okręgi są rozłączne

Polecam zrobienie rysunku dla każdej z tych możliwości - wtedy będziesz od razu widzieć dlaczego jest tak a nie inaczej.
ODPOWIEDZ