Problem z wysokoscia w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
demonicgrip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2017, o 01:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Problem z wysokoscia w okręgu

Post autor: demonicgrip »

Witam. Nurtuje mnie pewna sprawa.
Da sie obliczyc h majac tylko 2 dane?


Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Problem z wysokoscia w okręgu

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{ \frac{z}{2} }{2 \pi R} = \frac{ \alpha }{360} \Rightarrow \alpha =...\\
y=2R\sin \alpha \\
h=R-R\cos \alpha}\)
ODPOWIEDZ