Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michal806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2017, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: michal806 »

Witam, szukam rozwiązania problemu rozłożenia "n" wag na okręgu tak aby rozłożenie tych wag powodowało najmniejszą możliwą niewywagę. Mam np. 16 wag, dzielę okrąg przez liczbę wag, czyli 360:16=22,5



następnie w pierwszym przedziale daje największą wagę, kolejna po niej musi być na przeciwnym przedziale i w ten sposób niewywaga jest najmniejsza z możliwych, jakbym dał od razu obok pierwszego niewywaga była by o wiele większa itd.
Może zna ktoś algorytm który rozwiąże ten problem?
Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem w czym tkwi problem

Wagi mają różne wartości, np waga1 =91kg, waga2=89 kg, waga3 =84 itd. - wagi są uporządkowane malejąco. Wag może być dowolna ilość, także nieparzysta.

Gorąco pozdrawiam
Michał
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: a4karo »

A możesz zdefiniowac ową "niewywagę"? Bo od jej definicji będzie w istotny sposób zależało rozłożenie wag

Nie precyzujesz też czy owe wagi musisz umieszczać w wierzchołkach \(\displaystyle{ n}\)-kąta foremnego, czy mogą być rozłożone na obrzeżu dowolnie
michal806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2017, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Re: Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: michal806 »

Waga jest montowana w ten sposób



Chodzi o najlepsze możliwe wyważenie statyczne, czyli żeby położenie środka masy znajdowało się możliwie najbliżej osi obrotu
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: Dilectus »

Suma momentów sił ciężkości wszystkich wag względem środka koła powinna być jak najbliższa zeru.
michal806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2017, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: michal806 »

Dzięki za odp!
A może znasz jakiś wzór który pozwoli to szybko policzyć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: a4karo »

Chyba ciężko będzie o taki wzór: masz do czynienia z minimalizacją nieliniowej funkcji \(\displaystyle{ n}\) zmiennych.
michal806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2017, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Re: Równomierne rozłożenie wag na okręgu

Post autor: michal806 »

Szkoda, będę musiał to rozwiązać w inny sposób, chyba że ktoś ma jakiś pomysł?
ODPOWIEDZ