Oblicz obwod trojkata ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wojownik_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 12 razy

Oblicz obwod trojkata ABC

Post autor: wojownik_1991 »

Odcinek AD ma dlugosc 17 cm. Oblicz obwod trojkata ABC.
AU
AU
6cii0df.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 919 razy
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Oblicz obwod trojkata ABC

Post autor: Sylwek »

Z twierdzenia o odcinkach stycznych (zakładam, że prosta CB styka się z okręgiem w punkcie F):
\(\displaystyle{ CE=CF \ BF=BD \ AE=AD \\ AB+BC+CA=AD-BD+BF+CF+AE-CE=AD-BF+BF+CF+AD-CF=2AD=34cm}\)
ODPOWIEDZ