Romb wpisany w równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
witia1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 30 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: witia1990 »

W równoległoboku o przekątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ a \neq b}\) wpisano romb tak, że jego boki są równoległe do przekątnych równoległoboku. Wykaż, że długość boku rombu wynosi \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b}}\).
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Re: Romb wpisany w równoległobok

Post autor: mint18 »

Mamy równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\) i romb \(\displaystyle{ KLMN}\), gdzie punkty \(\displaystyle{ K,L,M,N}\) leżą odpowiednio na bokach \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\). Wtedy z podobieństwa trójkątów dostajemy \(\displaystyle{ \frac{AK}{KN}=\frac{AB}{BD}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{KB}{KL}=\frac{AB}{AC}}\).
witia1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 30 razy

Re: Romb wpisany w równoległobok

Post autor: witia1990 »

Chyba mam jakieś zaćmienie, ale jaki jest następny krok?
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Re: Romb wpisany w równoległobok

Post autor: mint18 »

Następny to zapisanie \(\displaystyle{ KB=AB-AK}\) oraz \(\displaystyle{ KN=KL}\).
witia1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 30 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: witia1990 »

Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ