Trojkąt równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 mar 2017, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Podziękował: 12 razy
Trojkąt równoramienny
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość a. Długość odcinka łączącego środek podstawy AB ze środkiem ramienia AC jest równa wysokości CD opuszczonej na podstawę tego trójkąta. Uzasadnij, że CD= (a \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ):6
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Trojkąt równoramienny
Z tw. Talesa odcinek łączący środek podstawy i środek ramienia równy jest połowie długości ramienia. Oznaczmy jego długość przez \(\displaystyle{ b}\). Wówczas \(\displaystyle{ CD=b}\) i \(\displaystyle{ BC=2b}\), wobec czego z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a=DB=\sqrt{BC^2-CA^2}=\sqrt{3b^2}=b\sqrt{3}}\), czyli równoważnie: \(\displaystyle{ CD=b=\frac{a}{2\sqrt 3}=\frac{a\sqrt 3}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Trojkąt równoramienny
Albo :
z początkowego Talesa mamy kąt między ramionami \(\displaystyle{ 120^0}\) - czyli połowa całego trójkąta (przecięcie szukaną wysokością) ma kąty \(\displaystyle{ 30;60;90}\).
Albo :
zauważyć, że odcinek łączący środek podstawy ze środkiem ramienia jest środkową trójkąta prostokątnego (połowa o jakiej pisałem wyżej) poprowadzoną do przeciwprostokątnej.
z początkowego Talesa mamy kąt między ramionami \(\displaystyle{ 120^0}\) - czyli połowa całego trójkąta (przecięcie szukaną wysokością) ma kąty \(\displaystyle{ 30;60;90}\).
Albo :
zauważyć, że odcinek łączący środek podstawy ze środkiem ramienia jest środkową trójkąta prostokątnego (połowa o jakiej pisałem wyżej) poprowadzoną do przeciwprostokątnej.