Trzeba obliczyć pole trójkąta ABC, w którym \(\displaystyle{ \left| AB\right|= 12, \left| CD\right|= 4}\)
(CD to czewiana z wierzchołka C opadająca na bok AB) i \(\displaystyle{ \alpha=120}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt \(\displaystyle{ ADC}\)
pole trójkąta dany bok, długość czewiany i kąt
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: pole trójkąta dany bok, długość czewiany i kąt
\(\displaystyle{ \frac{h}{\left| CD\right| }=\sin 60^{\circ} \Rightarrow h=2 \sqrt{3}\\
P= \frac{1}{2}\left| AB\right| h=12 \sqrt{3}}\)
P= \frac{1}{2}\left| AB\right| h=12 \sqrt{3}}\)