zbadaj wzajemne położenie okręgów
1) \(\displaystyle{ x^2+y^2 + 4x+2=0}\) i \(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+6y-22=0}\)
2) \(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-30=0}\) i \(\displaystyle{ x^2+y^2+4x-5=0}\)
3) \(\displaystyle{ x^2+y^2-6x+4y+6=0}\) i \(\displaystyle{ x^2+y^2+10x+2y+25=0}\)
Okręgi/położenie
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Okręgi/położenie
Ostatnio zmieniony 15 maja 2017, o 01:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Okręgi/położenie
Pierwsze równanie w punkcie 2. jest niekompletne.
Mamy dwa okręgi: pierwszy. o środku \(\displaystyle{ O_1}\) i promieniu \(\displaystyle{ R_1}\) oraz drugi, o środku \(\displaystyle{ O_2}\) i promieniu \(\displaystyle{ R_2}\).
Gdy \(\displaystyle{ \left|\overline{O_1O_2}\right|>R_1+R_2}\) okręgi są rozłączne i żaden nie zawarty w drugim.
Gdy \(\displaystyle{ \left|\overline{O_1O_2}\right|=R_1+R_2}\) okręgi są styczne zewnętrznie.
Gdy \(\displaystyle{ R_1+R_2>\left|\overline{O_1O_2}\right|>\left|R_1-R_2\right|}\) okręgi mają dwa punkty wspólne.
etc.-- 14 maja 2017, o 23:53 --
Mamy dwa okręgi: pierwszy. o środku \(\displaystyle{ O_1}\) i promieniu \(\displaystyle{ R_1}\) oraz drugi, o środku \(\displaystyle{ O_2}\) i promieniu \(\displaystyle{ R_2}\).
Gdy \(\displaystyle{ \left|\overline{O_1O_2}\right|>R_1+R_2}\) okręgi są rozłączne i żaden nie zawarty w drugim.
Gdy \(\displaystyle{ \left|\overline{O_1O_2}\right|=R_1+R_2}\) okręgi są styczne zewnętrznie.
Gdy \(\displaystyle{ R_1+R_2>\left|\overline{O_1O_2}\right|>\left|R_1-R_2\right|}\) okręgi mają dwa punkty wspólne.
etc.-- 14 maja 2017, o 23:53 --
Przekształć równania okręgów do postaci normalnej:myszooneek pisze:2 pkt juz uzpelniłam problem ze znalezieniem w tych równaniach O i R
- \(\displaystyle{ (x-x_O)^2+(y-y_O)^2=R^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Okręgi/położenie
Powiedzmy, że mamy te pierwsze:
\(\displaystyle{ x^2+y^2 + 4x+2=0\\
x^2+y^2-2x+6y-22=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 + 4x+2=0\\
x^2 + 4x + 4 - 4 + y^2 + 2 = 0\\
(x+2)^2 + y^2 - 2 = 0\\
(x+2)^2 + y^2 = 2\\
O_1 = (-2, 0), r_1 = \sqrt{2}}\)
analogicznie drugi:
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+6y-22=0\\
x^2 - 2x + 1 - 1 + y^2 + 6y + 9 - 9 - 22 = 0\\
(x-1)^2 + (y+3)^2 -1 -9 -22 = 0\\
(x-1)^2 + (y+3)^2 = 32\\
O_2 = (1, -3), r_2 = \sqrt{32} = 4\sqrt{2}}\)
teraz sprawdź, jaka jest ogległość \(\displaystyle{ |O_1O_2|}\) a jaka \(\displaystyle{ |r_1r_2|}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 + 4x+2=0\\
x^2+y^2-2x+6y-22=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 + 4x+2=0\\
x^2 + 4x + 4 - 4 + y^2 + 2 = 0\\
(x+2)^2 + y^2 - 2 = 0\\
(x+2)^2 + y^2 = 2\\
O_1 = (-2, 0), r_1 = \sqrt{2}}\)
analogicznie drugi:
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+6y-22=0\\
x^2 - 2x + 1 - 1 + y^2 + 6y + 9 - 9 - 22 = 0\\
(x-1)^2 + (y+3)^2 -1 -9 -22 = 0\\
(x-1)^2 + (y+3)^2 = 32\\
O_2 = (1, -3), r_2 = \sqrt{32} = 4\sqrt{2}}\)
teraz sprawdź, jaka jest ogległość \(\displaystyle{ |O_1O_2|}\) a jaka \(\displaystyle{ |r_1r_2|}\)