Czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 11 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Wykaż, że jeśli przekątne czworokąta wpisanego w okrąg są prostopadłe, to suma kwadratów długości jego przeciwległych boków równa jest kwadratowi długości średnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
\(\displaystyle{ P}\) - punkt przecięcia przekątnych.
Z twierdzenia sinusów i z Pitagorasa \(\displaystyle{ d^2=\frac{CD^2}{\sin^2\alpha}=\frac{CP^2+DP^2}{\sin^2\alpha}=BC^2+AD^2}\)
Z twierdzenia sinusów i z Pitagorasa \(\displaystyle{ d^2=\frac{CD^2}{\sin^2\alpha}=\frac{CP^2+DP^2}{\sin^2\alpha}=BC^2+AD^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Trójkąt \(\displaystyle{ AA'D}\) jest równoramiennym , punkt \(\displaystyle{ P}\) połowiącym jego podstawę \(\displaystyle{ AA'}\) stąd \(\displaystyle{ DC'}\) jest średnicą okręgu.
Kąty \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\)oparte są na jednakowych cięciwach, zatem na jednakowych łukach są równe , stąd przy równości trójkątów bok wspólny DC' jest średnicą okręgu w który wpisano czworoboku \(\displaystyle{ ABCD}\).
Pokazanie prostopadłości miało zwrócić uwagę na to, że dla deltoidu powstałego wpisanego w ten okręg a powstałego z pary przeciwległych sobie boków czworokąta przekątne muszą był również prostopadłe do siebie.
Kąty \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\)oparte są na jednakowych cięciwach, zatem na jednakowych łukach są równe , stąd przy równości trójkątów bok wspólny DC' jest średnicą okręgu w który wpisano czworoboku \(\displaystyle{ ABCD}\).
Pokazanie prostopadłości miało zwrócić uwagę na to, że dla deltoidu powstałego wpisanego w ten okręg a powstałego z pary przeciwległych sobie boków czworokąta przekątne muszą był również prostopadłe do siebie.
Ukryta treść: