Pole zacieniowanej figury
Pole zacieniowanej figury
.Mam pytanie dlaczego w zadaniu 18 poprawna odpowiedź to C. Prosiłbym o nie pisanie pełnego rozważania a jedynie napisanie kilka sugestii, podpowiedzi, jak zacząć to zadanie .
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Pole zacieniowanej figury
Pole jednego z dwóch krzywoliniowych trójkątów prostokątnych = pole kwadratu - pole ćwiartki koła \(\displaystyle{ = 4^2 - \frac{1}{4}\pi\cdot 4^2 = 16 - 4\pi.}\)
Pole części zaciemiononej = pole kwadratu - dwa pola trójkątów krzywoliniowych \(\displaystyle{ = 4^2 - 2(16 -4\pi) = 8\pi - 16.}\)
Pole części zaciemiononej = pole kwadratu - dwa pola trójkątów krzywoliniowych \(\displaystyle{ = 4^2 - 2(16 -4\pi) = 8\pi - 16.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Pole zacieniowanej figury
Proszę zauważyć, że odejmując z kwadratu pole ćwiartki koła o promieniu równym bokowi tego kwadratu otrzymuje się trójkąt o bokach prostopadłych do siebie i długości równej bokowi kwadratu i wklęsłej (do środka wygiętej) przeciwprostokątnej. To ten, niezacieniowany w prawym górnym rogu kwadratu.
Nietaktem byłoby wskazywać związki równości pozostałych figur widocznych na rysunku.
Nietaktem byłoby wskazywać związki równości pozostałych figur widocznych na rysunku.