Mamy romb kąt ostry \(\displaystyle{ 60}\) stopni krótsza przekątna ma długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\).
Więć obliczyłem z\(\displaystyle{ \tg 30}\) polowe dluzszej przekatnej wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{15}}\) potem obliczyłem długość boku rombu wyszło \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\), obliczyłem pole które wyszło \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\) potem z drugiego wzoru na pole obliczyłem wysokość rombu która jest równa \(\displaystyle{ 2\sqrt{15}}\) zatem promien ma długosc \(\displaystyle{ \sqrt{15}}\)
Dlaczego to jest źle promień ma wyjsć \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{15} }{2}}\)
Oblicz promien okręgu wpisanego w romb.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Oblicz promien okręgu wpisanego w romb.
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}=2 \sqrt{5}h / \cdot \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{15} = 10h}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}=2 \sqrt{5}h / \cdot \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{15} = 10h}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{15}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Oblicz promien okręgu wpisanego w romb.
Znowu jesteś tajemniczy. Co to jest drugi wzór?
Wysokość rombu jest zła.
Jak policzyłeś połowę dłuższej przekątnej, to wystarczy ją podzielić przez dwa i koniec zadania.
Wysokość rombu jest zła.
Jak policzyłeś połowę dłuższej przekątnej, to wystarczy ją podzielić przez dwa i koniec zadania.