Okrąg wpisany w trójkąt.(problem)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
falrir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z komputra

Okrąg wpisany w trójkąt.(problem)

Post autor: falrir »

Witam mam problem z 2 zadaniami jesli ktokolwiek potrafi udzielić pomocy proszę go o to.
1. W trójkąt ABC wpisano okrąg oblicz długość odcinków na jakie punkty styczności z okręgiem podzieliły boki trójkąta, jeśli AB=50cm BC=60cm a AC=46cm
2. W kąt prosty wpisano 2 okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie. Wyznacz długość promienia większego kręgu jeśli promień mniejszego okręgu ma długość 1 cm.
Z góry wielkie dzięki ( Ps. bardziej zależy mi na 1 zadaniu)
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Okrąg wpisany w trójkąt.(problem)

Post autor: kuma »

Ad.1
AU
AU
4mbz0k7.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 69 razy
mamy trzy pary trójkątów przystających np. AOE i AOG

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+z=60\\x+y=46\\z+y=50\end{cases}}\)
falrir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z komputra

Okrąg wpisany w trójkąt.(problem)

Post autor: falrir »

Tak wiem do tego momentu doszedłem ale po tym się zaciełem nie wiem co mam dalej zrobić. Czy jakimś równaniem to obliczyć bo pozostało już tylko policzyć długość tych odcinków co powstały czyli x,z itd... Dzięki za pomoc i proszę o dalsze wsparcie:)
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Okrąg wpisany w trójkąt.(problem)

Post autor: kuma »

dalej rozwiązujemy ten układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+z=60\\x+y=46\\z+y=50\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+2y+2z=156}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=78\\x+y=46\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z=32}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=78\\x+z=60\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=18}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=78\\y+z=50\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=28}\)
ODPOWIEDZ