Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Ile jest równy odcinek łączący srodki boków w szesciokacie o boku 8.
W odp mam \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\) ale nie wiem dlaczego?!
W odp mam \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\) ale nie wiem dlaczego?!
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Też bym podejrzewał, ale lepiej, żeby autor się wypowiedział. A może już nawet zrobił rysunek i zobaczył skąd sie bierze wynik :!
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
foremny, zrobiłem, gdyby to była przekątna to byłby taki wynik a to nie jesta4karo pisze:Też bym podejrzewał, ale lepiej, żeby autor się wypowiedział. A może już nawet zrobił rysunek i zobaczył skąd sie bierze wynik :!
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Przecież przekątna główna ma długośc \(\displaystyle{ 16}\)
Mówimy oczywiście o odległości środków dwóch przeciwległych boków?
Mówimy oczywiście o odległości środków dwóch przeciwległych boków?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Tak, nie wiem dlaczego ta jest równa \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)a4karo pisze:Przecież przekątna główna ma długośc \(\displaystyle{ 16}\)
Mówimy oczywiście o odległości środków dwóch przeciwległych boków?
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Ta figura ma taką szczególną własność, że promień okręgu opisanego ma długość równą długości boku.
Więc te 6 trójkątów powstałych w wyniku poprowadzenia promieni do wierzchołków, okazują się przystającymi trójkątami równobocznymi, co za tym idzie ich wysokości to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a}\) to długość boku.
Więc te 6 trójkątów powstałych w wyniku poprowadzenia promieni do wierzchołków, okazują się przystającymi trójkątami równobocznymi, co za tym idzie ich wysokości to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a}\) to długość boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Dobra ale co to ma związek z odcinkiem łączącym srodek jednego boku z drugim?Rafsaf pisze:Ta figura ma taką szczególną własność, że promień okręgu opisanego ma długość równą długości boku.
Więc te 6 trójkątów powstałych w wyniku poprowadzenia promieni do wierzchołków, okazują się przystającymi trójkątami równobocznymi, co za tym idzie ich wysokości to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a}\) to długość boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Od wierzchołka to jest promień.a4karo pisze:Pomyśl: jaka jest odległośc środka boku od środka okręgu opisanego na sześciokącie?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Odcinek laczacy srodki bokow w szesciokacie
Jak tutaj wstawić rysunek?-- 18 kwi 2017, o 10:23 --Dobra już mam to jest srednica okręgu wpisanego w szesciokąt.Rafsaf pisze:Mam wrażenie, że nie masz przed oczami żadnego rysunku choćby najgorszej jakości i dokładności.