Trójką wpisany w okrąg i dł. średnicy okręgu opisaneg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Trójką wpisany w okrąg i dł. średnicy okręgu opisaneg

Post autor: alien »

Siemka, mam takie trzy zadanka:1. W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC (|AC|=|BC|), w którym |
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Trójką wpisany w okrąg i dł. średnicy okręgu opisaneg

Post autor: kuma »

Ad.1
AU
AU
4m0ggsg.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 63 razy


\(\displaystyle{ |}\)
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Trójką wpisany w okrąg i dł. średnicy okręgu opisaneg

Post autor: Vixy »

zad 2


z tw. cosinusów licze podstawe trójkata


\(\displaystyle{ x^2=5^2+5^2-2*5*5*cos120}\)

\(\displaystyle{ cos120=cos(180-60)=-cos60=-0,5}\)


nastepnie nalezy skorzystac ze wzoru na promien okregu opisanego na trójkącie


\(\displaystyle{ R=\frac{a*b*c}{4S}=\frac{5*5*c}{4*0,5*5*5*sin120}}\)


średnica d=2R



ii tylko to wyliczyc bok c , , masz z tw. cosinusow
ODPOWIEDZ