Oblicz długość cięciwy
Oblicz długość cięciwy
Zadanie 1
W okręgu, w którym odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą, poprowadzono cięciwę \(\displaystyle{ CD}\) prostopadłą do średnicy \(\displaystyle{ AB}\). Cięciwa \(\displaystyle{ CD}\) podzieliła średnicę \(\displaystyle{ AB}\) na takie odcinki \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DB}\), że \(\displaystyle{ AD = 2}\) i \(\displaystyle{ DB = 8}\). Oblicz długość cięciwy \(\displaystyle{ CD}\).
W okręgu, w którym odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą, poprowadzono cięciwę \(\displaystyle{ CD}\) prostopadłą do średnicy \(\displaystyle{ AB}\). Cięciwa \(\displaystyle{ CD}\) podzieliła średnicę \(\displaystyle{ AB}\) na takie odcinki \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DB}\), że \(\displaystyle{ AD = 2}\) i \(\displaystyle{ DB = 8}\). Oblicz długość cięciwy \(\displaystyle{ CD}\).
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, o 11:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz długość cięciwy
Połowa szukanej to \(\displaystyle{ \sqrt {2\cdot 8}}\) - bo to wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz długość cięciwy
Właśnie je napisałem.piasek101 pisze:Połowa szukanej to \(\displaystyle{ \sqrt {2\cdot 8}}\) - bo to wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną.
Jeśli wysokość (h) (o jakiej pisałem) dzieli przeciwprostokątną na odcinki (x) i (y) to \(\displaystyle{ h=\sqrt{xy}}\)
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Oblicz długość cięciwy
To bardzo znany fakt, ale jeśli bardzo chcesz możesz spokojnie to z Tw Pitagorasa wyliczyć.
O co mi chodzi:
Jak pewnie zauważyłeś, trójkąt oparty na srednicy okregu jest prostokątny(a jeśli nie zauważyłeś, to jest to jeszcze bardziej elementarna sprawa). Jeśli poprowadzisz w nim wysokość, to podzieli ona go na dwa trójkąty prostokątne. Spróbuj zebrać w całość wyliczone zależności z pitagorasa w tych trzech trójkątach by dojść do tego co pan Piasek napisał.
O co mi chodzi:
Jak pewnie zauważyłeś, trójkąt oparty na srednicy okregu jest prostokątny(a jeśli nie zauważyłeś, to jest to jeszcze bardziej elementarna sprawa). Jeśli poprowadzisz w nim wysokość, to podzieli ona go na dwa trójkąty prostokątne. Spróbuj zebrać w całość wyliczone zależności z pitagorasa w tych trzech trójkątach by dojść do tego co pan Piasek napisał.
Oblicz długość cięciwy
A Panowie, czy nie powinno być akurat tak?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, o 22:09 przez miles01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz długość cięciwy
Wpisz tu obliczenia - używaj \(\displaystyle{ }\) - to Ci napiszę.
Przecież wynik to \(\displaystyle{ 2\cdot 4}\), bo CD to dwie wysokości o jakich pisałem.
Przecież wynik to \(\displaystyle{ 2\cdot 4}\), bo CD to dwie wysokości o jakich pisałem.
Oblicz długość cięciwy
Jeżeli obliczyłem długość \(\displaystyle{ AB = \sqrt{68}}\), i obliczając pole jednego trójkąta wynoszące \(\displaystyle{ P=\frac{2 \cdot 8}{2}=8}\), następnie podstawiając możliwie pod wzór na deltoid \(\displaystyle{ P=\frac{E \cdot F}{2}}\) wychodzi \(\displaystyle{ 8= \frac{\sqrt{68} \cdot 2x}{2}}\) co w zaokrągleniu daje \(\displaystyle{ x=1,94}\) więc \(\displaystyle{ CD= 3,88}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, o 11:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Oblicz długość cięciwy
Widzisz, chcesz na siłę inną drogą to zrobić a popełniasz takie błędy.
Straszna tragedia się stała bo \(\displaystyle{ AB \neq \sqrt{68}}\)
Czy Ty napisałeś że \(\displaystyle{ 2+8=\sqrt{8 ^{2} }+ \sqrt{2 ^{2} }=\sqrt{68}}\)
Chyba nie bardzo.
\(\displaystyle{ P=\frac{2 \cdot 8}{2}=8}\)
A to już nie wiem skąd wziąłeś, musisz wytłumaczyć. Trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 8}\)? Na pewno zrobiłeś dobry rysunek?
Straszna tragedia się stała bo \(\displaystyle{ AB \neq \sqrt{68}}\)
Czy Ty napisałeś że \(\displaystyle{ 2+8=\sqrt{8 ^{2} }+ \sqrt{2 ^{2} }=\sqrt{68}}\)
Chyba nie bardzo.
\(\displaystyle{ P=\frac{2 \cdot 8}{2}=8}\)
A to już nie wiem skąd wziąłeś, musisz wytłumaczyć. Trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 8}\)? Na pewno zrobiłeś dobry rysunek?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, o 11:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.