Trzy okręgi i trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lip 2015, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy okręgi i trójkąt.
W trzech okręgach stycznych zewnętrznie środki są wierzchołkami trójkąta o obwodzie 24. r1+r2=7.
Jaki jest r każdego z okręgów?
Chciałbym się dowiedzieć czy odpowiedź 5,5,2 jest poprawna, a jak nie, to dlaczego.
Z góry dziękuję za pomoc
Jaki jest r każdego z okręgów?
Chciałbym się dowiedzieć czy odpowiedź 5,5,2 jest poprawna, a jak nie, to dlaczego.
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Trzy okręgi i trójkąt.
Oczywiście trzeci okrąg musi mieć promień równy \(\displaystyle{ 5}\)
Narysuj sobie taki okrąg, nastepnie weź dwie dodatnie liczby \(\displaystyle{ r_1, r_2}\) takie, że \(\displaystyle{ r_1+r_2=7}\)
Narysuj z prawej strony okręgu styczny do niego trójkąt o promieniu \(\displaystyle{ r_1}\), a z lewej takiż o promieniu \(\displaystyle{ r_2}\).
Zacznij teraz toczyć ten okrąg z lewej po środkowym kole tak długo, aż zetknie sie z tym prawym okręgiem. Jaką figurę dostaniesz?
Narysuj sobie taki okrąg, nastepnie weź dwie dodatnie liczby \(\displaystyle{ r_1, r_2}\) takie, że \(\displaystyle{ r_1+r_2=7}\)
Narysuj z prawej strony okręgu styczny do niego trójkąt o promieniu \(\displaystyle{ r_1}\), a z lewej takiż o promieniu \(\displaystyle{ r_2}\).
Zacznij teraz toczyć ten okrąg z lewej po środkowym kole tak długo, aż zetknie sie z tym prawym okręgiem. Jaką figurę dostaniesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lip 2015, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy okręgi i trójkąt.
Przepraszam, aczkolwiek nie zrozumiałem, o co Panu chodziło. Czy mógłby Pan zapisać to jaśniej? Bądź po prostu, napisać mi cyz ta odpowiedź jest dobra?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lip 2015, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy okręgi i trójkąt.
Ha, odświeżam!
Było to zadanie z konkursu przedmiotowego- nie zaliczono mi tej odpowiedzi. Odwołanie też nic nie dało- w odpowiedzi mogę przeczytać, że " rozwiązanie 5,2,5 [...] jest częściowo poprawne. "
Czy mają oni rację? Czy się jednak pomyliłem?
Opiszę dokładnie o co się przyczepili, jak wrócę do mieszkania i będę miał dostęp do komputera.
Było to zadanie z konkursu przedmiotowego- nie zaliczono mi tej odpowiedzi. Odwołanie też nic nie dało- w odpowiedzi mogę przeczytać, że " rozwiązanie 5,2,5 [...] jest częściowo poprawne. "
Czy mają oni rację? Czy się jednak pomyliłem?
Opiszę dokładnie o co się przyczepili, jak wrócę do mieszkania i będę miał dostęp do komputera.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lip 2015, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy okręgi i trójkąt.
Nie, pisałem ten test 23.02, tylko chciałem się spytać, czy dobrze myślałem
-- 10 mar 2017, o 16:48 --
W sensie, że konkurs wojewodzki napisałem 23.02, 01.03 ogłoszono wyniki i byłem zdezorientowany- w klucz u był błąd. Chciałem się spytać, czy dobrze rozwiązałem zadanie- głównie by wiedzieć, czy jest sens się odwoływać.
Chociaż w sumie, to użyłem- tylko 7 dni po czasie- jeżeli takie coś też jest zabronione, to proszę o oświecenie mnie.
-- 10 mar 2017, o 16:48 --
W sensie, że konkurs wojewodzki napisałem 23.02, 01.03 ogłoszono wyniki i byłem zdezorientowany- w klucz u był błąd. Chciałem się spytać, czy dobrze rozwiązałem zadanie- głównie by wiedzieć, czy jest sens się odwoływać.
Chociaż w sumie, to użyłem- tylko 7 dni po czasie- jeżeli takie coś też jest zabronione, to proszę o oświecenie mnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lip 2015, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy okręgi i trójkąt.
Jestem amebą.
Nie napisałem najważniejszego- komisja uznała odpowiedź 3,4,5 za jedyną właściwą oraz w odpowiedzi zapisała, że uznała moją odpowiedź za " częściowo poprawną ".
W każdym razie dziękuję naprawdę Panu za pomoc- pewnie byłem bardzo denerwujący, ale od tego zadania zależy to, czy będę pisał egzamin czy nie.
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru!
Nie napisałem najważniejszego- komisja uznała odpowiedź 3,4,5 za jedyną właściwą oraz w odpowiedzi zapisała, że uznała moją odpowiedź za " częściowo poprawną ".
W każdym razie dziękuję naprawdę Panu za pomoc- pewnie byłem bardzo denerwujący, ale od tego zadania zależy to, czy będę pisał egzamin czy nie.
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru!
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Trzy okręgi i trójkąt.
Można pokazać nawet geometrycznie, na obrazku, że trójek miar boków a zatem i promieni tych okręgów jest więcej niż \(\displaystyle{ (3, 4, 5)}\) i \(\displaystyle{ (5,5,2)}\)
Komisarze nie popisali się w tym przypadku, bo jeżeli jedyna odpowiedź jest \(\displaystyle{ (3,4,5)}\) to nie można mówić że trójka liczb\(\displaystyle{ (5,5,2)}\) jest rozwiązaniem częściowo poprawnym.
Rozwiązanie tu dyskutowane, jego wynik nie jest rozwiązaniem ogólnym podobnie jak nie jest jedynym "wynik" komisji, owa pierwsza trójka liczb pitagorejskich. Bowiem:
\(\displaystyle{ 2(r_1+r_2+r_3) -2(r_1+r_2)= 2r_3}\)
co przy ustalonej sumie
\(\displaystyle{ r_1+r_2=C}\) i niezerowych miarach tych promieni, ustala miarę promienia \(\displaystyle{ r_3}\):
\(\displaystyle{ 2r_3=U-2C}\) ,
gdzie \(\displaystyle{ U}\) jest zadaną sumą odległości środków okręgów od siebie, obwodem trójkąta o wierzchołkach w środkach okręgów, zaś \(\displaystyle{ C}\) zadaną odległością dwu z nich.-- 11 mar 2017, o 12:18 --
Komisarze nie popisali się w tym przypadku, bo jeżeli jedyna odpowiedź jest \(\displaystyle{ (3,4,5)}\) to nie można mówić że trójka liczb\(\displaystyle{ (5,5,2)}\) jest rozwiązaniem częściowo poprawnym.
Rozwiązanie tu dyskutowane, jego wynik nie jest rozwiązaniem ogólnym podobnie jak nie jest jedynym "wynik" komisji, owa pierwsza trójka liczb pitagorejskich. Bowiem:
\(\displaystyle{ 2(r_1+r_2+r_3) -2(r_1+r_2)= 2r_3}\)
co przy ustalonej sumie
\(\displaystyle{ r_1+r_2=C}\) i niezerowych miarach tych promieni, ustala miarę promienia \(\displaystyle{ r_3}\):
\(\displaystyle{ 2r_3=U-2C}\) ,
gdzie \(\displaystyle{ U}\) jest zadaną sumą odległości środków okręgów od siebie, obwodem trójkąta o wierzchołkach w środkach okręgów, zaś \(\displaystyle{ C}\) zadaną odległością dwu z nich.-- 11 mar 2017, o 12:18 --