Podobieństwo rombu i okrąg opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Martynaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 gru 2016, o 11:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Podobieństwo rombu i okrąg opisany

Post autor: Martynaw »

Witam,
proszę o pomoc

Romb A1B1C1D1 jest obrazem rombu ABCD w podobieństwie o pewnej danej skali k(k> 0).
Kąt ostry rombu A1B1C1D1 ma miarę 60°, a suma długości przekątnych rombu ABCD wynosi d.
a) Wyznacz długość boku rombu A1B1C1D1.
b) Dla k= 2 i d= 10 wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie A1B1C1.

Wyliczyłam że długość boku jest równa \(\displaystyle{ a1 = 10\left( \sqrt{3} -1 \right)}\) co się zgadza z odpowiedziami
Z twierdzenia sinusów obliczyłam, że \(\displaystyle{ R=10 \sqrt{3} -10}\)
Natomiast w odpowiedziach podane jest że \(\displaystyle{ R= \frac{30-10 \sqrt{3} }{3}}\)

Co zrobilam źle?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podobieństwo rombu i okrąg opisany

Post autor: piasek101 »

Opisujesz (chyba) jakiś rysunek, albo zapisałaś tu niepełne zadanie.

Więc nie możemy go sprawdzić (wróżyć trochę możemy).
ODPOWIEDZ