Kąty wierzchołkowe przekątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
GeneralXavi

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: GeneralXavi »

Z góry przepraszam jeśli wybrałem zły dział, ale nie wiedziałem czy wybrać ten z planimetrią czy ten z trygonometrią

Witam. Mam jedno zadanko z rozszerzonej matury z matematyki. Pomysł na jego rozwiązanie znam i uważam raczej je za łatwe. Zatrzymałem się jednak na problemie trygonometrycznym (z którą mam spore problemy).

Mam taką sytuację:
AU
AU
t4Kd4pE.png (4.18 KiB) Przejrzano 121 razy
Obliczyłem, że
\(\displaystyle{ sin \alpha = 0.6}\)

Jako, że potrzebuję cosinusa (bo zastosuję potem twierdzenie cosinusów), to wyliczyłem z jedynki trygonometrycznej, że

\(\displaystyle{ cos \alpha = 0,8}\)

Znam długość przekątnych, więc mogę bez problemu obliczyć ramiona.
Aby obliczyć długość podstaw potrzebuję znać
\(\displaystyle{ cos \beta = ?}\)

Wiecie jak mogę to obliczyć? Przeliczenie zapewne banalne, ale trygonometria to moja pięta achillesa.

Myślałem o tym, żeby odczytać wartość stopniową \(\displaystyle{ cos \alpha}\) z tablic i po prostu pomnożyć razy dwa, następnie odjąć od 360 i to co mi zostanie podzielić na dwa i będę miał wartość stopniową \(\displaystyle{ \beta}\). Tylko, że w zadaniu nic nie ma o tym, żeby skorzystać z wartości funkcji trygonometrycznych, więc na maturze by mi pewnie taki sposób nie zaliczyli.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: cosinus90 »

Skoro \(\displaystyle{ \beta = 180-\alpha}\), to \(\displaystyle{ \cos \beta = \cos (180- \alpha)}\), co ze wzoru redukcyjnego daje \(\displaystyle{ - \cos \alpha}\).
GeneralXavi

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: GeneralXavi »

cosinus90 pisze:Skoro \(\displaystyle{ \beta = 180-\alpha}\), to \(\displaystyle{ \cos \beta = \cos (180- \alpha)}\), co ze wzoru redukcyjnego daje \(\displaystyle{ - \cos \alpha}\).
Dlaczego \(\displaystyle{ \beta = 180-\alpha}\)?

Ponadto wydaje mi się, że \(\displaystyle{ cos \alpha \neq -cos \beta}\)

Bo jeśli przeliczyłbym wszystko na stopnie i dodał do siebie, to nie wyjdzie 360 stopni.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: cosinus90 »

GeneralXavi pisze:Dlaczego \(\displaystyle{ \beta = 180-\alpha}\)?
Z Twojego rysunku wynika, że \(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180}\)
GeneralXavi

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: GeneralXavi »

cosinus90 pisze:
GeneralXavi pisze:Dlaczego \(\displaystyle{ \beta = 180-\alpha}\)?
Z Twojego rysunku wynika, że \(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180}\)
Tak jest w każdym równoległoboku?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: cosinus90 »

No pewnie, przypatrz się - przecież te kąty dają razem kąt pełny
GeneralXavi

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: GeneralXavi »

cosinus90 pisze:No pewnie, przypatrz się - przecież te kąty dają razem kąt pełny
No tak, to że dają pełny wiedziałem, ale że przecinają się również na półpełne to już jakoś nie zakumałałem. :/

Dzięki wielkie.
Kris123455
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2009, o 23:10
Płeć: Mężczyzna

Kąty wierzchołkowe przekątnych

Post autor: Kris123455 »

kąty przyległe dają w sumie kąt półpełny.
ODPOWIEDZ