Oblicz pole małego trójkąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SciTuber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2016, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 15 razy

Oblicz pole małego trójkąta.

Post autor: SciTuber »

Pole dużego trójkąta równobocznego jest równe \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\).
Oblicz pole małego trójkąta, jeśli:
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Oblicz pole małego trójkąta.

Post autor: Kaf »

Zsumuj pola małe trójkąta równobocznego i 3 trójkątów o ramionach \(\displaystyle{ 4x}\) oraz \(\displaystyle{ 5x}\), a kącie między nimi \(\displaystyle{ 120^\circ}\), i porównaj z polem dużego trójkąta, a wyliczysz \(\displaystyle{ x}\).
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Oblicz pole małego trójkąta.

Post autor: Poszukujaca »

Zrób tak jak mówi Kaf i zastosuj przy tym wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem długości dwóch boków i sinusa kąta pomiędzy tymi bokami, czyli \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot \sin \alpha}\).
ODPOWIEDZ