W rombie przekątne tworzą z jednym z boków kąty, których różnica miar wynosi 36st. Oblicz miary kątów rombu. Jakieś wskazówki do tego?;>
W prostokącie, którego obwód ma 44cm., różnica odległości punktu przecięcia przekątnych od dwóch nierównych bokó wynosi 8cm. oblicz długości boków prostokąta. No i mi wychodzi 12cm i 4, a w odpowiedziach jest 19cm i 3cm. Dlaczego?;> Proszę o jakieś wskazówki.
Romb i prostokąt.
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Romb i prostokąt.
Ad.1
miara kąta x \(\displaystyle{ -}\) miara kąta y=\(\displaystyle{ 36^{o}}\)
miara kąta x \(\displaystyle{ +}\) miara kąta y=\(\displaystyle{ 90^{o}}\)
czyli \(\displaystyle{ x=63^{o}, y=27^{o}}\)
Ad.2
2a-długośc pierwszego boku
2b-długośc drugiego boku
\(\displaystyle{ a+b=11}\) ponieważ jest to 0.25 część obwodu
\(\displaystyle{ a-b=8}\)
więc
\(\displaystyle{ 2a=19, 2b=3}\)
miara kąta x \(\displaystyle{ -}\) miara kąta y=\(\displaystyle{ 36^{o}}\)
miara kąta x \(\displaystyle{ +}\) miara kąta y=\(\displaystyle{ 90^{o}}\)
czyli \(\displaystyle{ x=63^{o}, y=27^{o}}\)
Ad.2
2a-długośc pierwszego boku
2b-długośc drugiego boku
\(\displaystyle{ a+b=11}\) ponieważ jest to 0.25 część obwodu
\(\displaystyle{ a-b=8}\)
więc
\(\displaystyle{ 2a=19, 2b=3}\)
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Romb i prostokąt.
florek177, dobrze mówi aby obliczyć kąty o które jest pytanie wystarczy pomnożyć te co ja wyliczyłem przez dwa aby otrzymać \(\displaystyle{ 2x=126^{o}}\) i\(\displaystyle{ 2y=54^{o}}\)