Teren przeznaczony pod szkółkę drzewek owocowych ma kształt prostokąta o powierzchni \(\displaystyle{ 80}\) arów.
Jeden z boków tego prostokąta ma długość \(\displaystyle{ 160 m}\). Teren ten będzie ogrodzony siatką, której metr bieżący kosztuje \(\displaystyle{ 9,50 \text{zł}}\).
Na furtkę i bramę wjazdową należy łącznie odliczyć \(\displaystyle{ 4,5 m}\). Oblicz koszt zakupu siatki potrzebnej do ogrodzenia tego terenu.
Bardzo proszę o pomoc
Powierzchnia, ary i obwód
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Powierzchnia, ary i obwód
\(\displaystyle{ 80\text{ar}=8000m^{2}}\)
\(\displaystyle{ 160b=8000}\)
\(\displaystyle{ b=50\left[ m\right]}\)
czyli mamy:
\(\displaystyle{ 9,5(2\cdot 50 + 2\cdot 160 -4,5)}\)
\(\displaystyle{ 160b=8000}\)
\(\displaystyle{ b=50\left[ m\right]}\)
czyli mamy:
\(\displaystyle{ 9,5(2\cdot 50 + 2\cdot 160 -4,5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
Powierzchnia, ary i obwód
Muszą zapisać dokładne obliczenia. Czy mogę zapisać, że:
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ P = 8000 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=160m, b=?}\)
\(\displaystyle{ 160 \cdot b = 8000}\)
???
\(\displaystyle{ P=a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ P = 8000 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=160m, b=?}\)
\(\displaystyle{ 160 \cdot b = 8000}\)
???