Trójkąt równoboczny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: KrolKubaV »

Wenątrz trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ ABC}\) obrano punkt \(\displaystyle{ P}\) taki, że \(\displaystyle{ AP=a , BP=b, CP=c}\) , gdzie \(\displaystyle{ a^2 +b^2 =c^2}\). Obliczyć miarę kąta \(\displaystyle{ APC}\). Prosiłbym o pomoc.
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: Hayran »

Przysyłam tu kilka wskazówek/kroków jak to rozwiązać. Jak wciąż nie wiesz/masz wątpliwości to chętnie wyjaśnię.
Ukryta treść:    
Ukryta treść:    
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
KrolKubaV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: KrolKubaV »

Ok, już mam! Dziekuje też rozpatrywałem obrót ale nie ten, co trzeba...
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: TheBill »

Hayran pisze:
Ukryta treść:    
Ukryta treść:    
\(\displaystyle{ |PP'|=a}\)
\(\displaystyle{ |PB|=b}\)
\(\displaystyle{ |P'B|=c}\)
więc kąt \(\displaystyle{ P'PB=90^\circ}\), i kąt \(\displaystyle{ APB=150^\circ}\)
Mogę prosić o następną wskazówkę? (skąd jest to zadanie?)
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: Hayran »

TheBill koniec. W ostatniej równości zamiast \(\displaystyle{ APB}\) powinno być \(\displaystyle{ AP'B}\), a \(\displaystyle{ \angle AP'B=\angle APC}\), co wynika z obrotu.
Ps. Fajne zadanie, dołączam się do pytanie o źródło
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: TheBill »

tak, \(\displaystyle{ \angle AP'B=\angle APC=\angle AP'P+PP'B}\), ale to \(\displaystyle{ \angle P'PB=90^\circ}\), a nie \(\displaystyle{ \angle PP'B}\)
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Trójkąt równoboczny

Post autor: Hayran »

Ożeż ty! No tak, jednak na kolanie nie da się poprawnie rozwiązać zadania. Przepraszam najmocniej jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.
Zastanawia mnie jednak, czy w oryginalnej wersji zadania nie chodziło o obliczenie kąta \(\displaystyle{ \angle APB}\), bo założenia na o wskazują, a obliczenie kąta \(\displaystyle{ \angle APC}\) jest już nieco trudniejsze...
ODPOWIEDZ