W trapezie równoramiennym podstawy mają długość \(\displaystyle{ 20\,\mbox{cm}}\) i \(\displaystyle{ 8\,\mbox{cm}}\). Oblicz obwód tego trapezu, jeśli wiesz że przekątna tego trapezu jest jednocześnie dwusieczną kąta ostrego.
***
Zadanie zapewne jest bardzo proste, lecz i tak z góry dziękuję za wskazówki.
Trapez równoramienny; Dwusieczna kąta
Trapez równoramienny; Dwusieczna kąta
Ostatnio zmieniony 8 sty 2017, o 00:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Trapez równoramienny; Dwusieczna kąta
Rozwiąż:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tan \alpha = \frac{h}{14} \\
\tan2 \alpha = \frac{h}{6} \\
\tan 2\alpha= \frac{2 \tan \alpha}{1- \tan^2 \alpha}
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tan \alpha = \frac{h}{14} \\
\tan2 \alpha = \frac{h}{6} \\
\tan 2\alpha= \frac{2 \tan \alpha}{1- \tan^2 \alpha}
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 11 razy
Trapez równoramienny; Dwusieczna kąta
Kerajs toż to strzelanie z armaty jest (choć uważam, że każde rozwiązanie jest dobre, o ile poprawne). Przecież \(\displaystyle{ \triangle ACD}\) jest równoramienny (\(\displaystyle{ AB, CD}\) to podstawy trapezu), bo \(\displaystyle{ \angle DAC=\angle CAB=\angle ACD}\). Trapez jest równoramienny, więc \(\displaystyle{ BC=DA=CD=8cm}\), czyli obód to \(\displaystyle{ 3\cdot 8cm+20cm=44cm}\).