Tak, tak to znowu ja i moje zadania:P
Tym razem treść brzmi: Punkty A,B,C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 5:6:7. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
W okręgu o promieniu długości r kreślimy średnicę AB oraz taką cięciwę AC, że |AC|=r. Jaką częścią okręgu jest łuk CAB?
Drugiego nie mam pojecia jak zacząć, pierwszego zacząłem liczyć z obwodu koła, ale potem wychodzą mi astronomiczne wyniki. Jakieś wskazówki, podpowiedzi?
Okrąg, koło.
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Okrąg, koło.
Ad.1
kąt BOA= \(\displaystyle{ \frac{5}{18}*360^{o}=100^{o}}\)
kąt BOC= \(\displaystyle{ \frac{6}{18}*360^{o}=120^{o}}\)
kąt COA= \(\displaystyle{ \frac{7}{18}*360^{o}=140^{o}}\)
kąt BCA wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*}\) kąt BOA, z kątów wpiasnych i środkowych
kąt BCA = \(\displaystyle{ 50^{o}}\)
analogicznie rozwiązujemy zadanie do końca
kąt BOA= \(\displaystyle{ \frac{5}{18}*360^{o}=100^{o}}\)
kąt BOC= \(\displaystyle{ \frac{6}{18}*360^{o}=120^{o}}\)
kąt COA= \(\displaystyle{ \frac{7}{18}*360^{o}=140^{o}}\)
kąt BCA wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*}\) kąt BOA, z kątów wpiasnych i środkowych
kąt BCA = \(\displaystyle{ 50^{o}}\)
analogicznie rozwiązujemy zadanie do końca