Cześć.
Postawiłem przed sobą problem, który mnie przerósł.
Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ |BD|}\) mając dane długości odcinków \(\displaystyle{ |AF|}\), \(\displaystyle{ |CF|}\) oraz \(\displaystyle{ |BC|}\) . Punkt \(\displaystyle{ E}\) dzieli \(\displaystyle{ |BC|}\) na połowę. Kąty proste zaznaczone na rysunku. \(\displaystyle{ |BC|}\) i \(\displaystyle{ |AF|}\) są równoległe.
Przypadek 2.
Jak wyżej przy czym założenie mówi, że odcinek \(\displaystyle{ |AE|}\) zawiera się w dwusiecznej kąta i dzieli \(\displaystyle{ |BD|}\) na połowę. Tym samym nie dzieli \(\displaystyle{ |BC|}\) na połowę (oczywiście może w szczególnych przypadkach).
Pozdrawiam
Wyprowadź wzór na długość odcinka.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 lis 2016, o 13:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Wyprowadź wzór na długość odcinka.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, o 14:43 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne, nawet te najprostsze, zapisuj z użyciem LateXa.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne, nawet te najprostsze, zapisuj z użyciem LateXa.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Wyprowadź wzór na długość odcinka.
Przecięcie \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ AE}\) oznaczę jako \(\displaystyle{ S}\)
\(\displaystyle{ AB^2=CF^2+(AF-BC)^2}\)
\(\displaystyle{ AE=\sqrt{CF^2+(AF-EC)^2}}\)
\(\displaystyle{ P_{AEB}=\frac12CF(AF-BC)+CF \cdot BE-\frac12CF(AF-EC)}\)
\(\displaystyle{ P_{AEB}=\frac12AE \cdot BS\ \ \Rightarrow \ \ BS=\frac{2P_{AEB}}{AE}}\)
\(\displaystyle{ AS=\sqrt{AB^2-BS^2}}\)
\(\displaystyle{ SD=AS \cdot \tg\left( \arctg \frac{CF}{AF-EC} -\arctg \frac{CF}{AF} \right)}\)
\(\displaystyle{ BD=BS+SD}\)
\(\displaystyle{ AB^2=CF^2+(AF-BC)^2}\)
\(\displaystyle{ AE=\sqrt{CF^2+(AF-EC)^2}}\)
\(\displaystyle{ P_{AEB}=\frac12CF(AF-BC)+CF \cdot BE-\frac12CF(AF-EC)}\)
\(\displaystyle{ P_{AEB}=\frac12AE \cdot BS\ \ \Rightarrow \ \ BS=\frac{2P_{AEB}}{AE}}\)
\(\displaystyle{ AS=\sqrt{AB^2-BS^2}}\)
\(\displaystyle{ SD=AS \cdot \tg\left( \arctg \frac{CF}{AF-EC} -\arctg \frac{CF}{AF} \right)}\)
\(\displaystyle{ BD=BS+SD}\)