odcinki, punkty wspólne
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
odcinki, punkty wspólne
Mam się zastanowić, czy 2 odcinki równolegle mogą mieć punkty wspólne. Bardzo proszę o odpowiedz i uzasadnienie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
odcinki, punkty wspólne
a)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw [orange] (-4.66,1)--(0,1);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.01);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.03);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.05);
\draw [orange] (0,1)circle(0.05);
\draw (-2,1)--(4,1);
\draw (-2,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)circle(0.03);
\draw (-2,1)circle(0.05);
\draw (4,1)circle(0.01);
\draw (4,1)circle(0.03);
\draw (4,1)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)
b)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[red] (-4.66,0)--(0,0);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.01);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.03);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.05);
\draw [red](0,0)circle(0.05);
\draw[blue] (0,0)--(4,0);
\draw [red](0,0)circle(0.01);
\draw [blue](0,0)circle(0.03);
\draw [blue](4,0)circle(0.01);
\draw [blue](4,0)circle(0.03);
\draw [blue](4,0)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)
c)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw [orange] (-4.66,1)--(5,1);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.01);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.03);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.05);
\draw [orange] (5,1)circle(0.05);
\draw [orange] (5,1)circle(0.03);
\draw [orange] (5,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)--(4,1);
\draw (-2,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)circle(0.03);
\draw (-2,1)circle(0.05);
\draw (4,1)circle(0.01);
\draw (4,1)circle(0.03);
\draw (4,1)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw [orange] (-4.66,1)--(0,1);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.01);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.03);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.05);
\draw [orange] (0,1)circle(0.05);
\draw (-2,1)--(4,1);
\draw (-2,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)circle(0.03);
\draw (-2,1)circle(0.05);
\draw (4,1)circle(0.01);
\draw (4,1)circle(0.03);
\draw (4,1)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)
b)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[red] (-4.66,0)--(0,0);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.01);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.03);
\draw [red](-4.66,0)circle(0.05);
\draw [red](0,0)circle(0.05);
\draw[blue] (0,0)--(4,0);
\draw [red](0,0)circle(0.01);
\draw [blue](0,0)circle(0.03);
\draw [blue](4,0)circle(0.01);
\draw [blue](4,0)circle(0.03);
\draw [blue](4,0)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)
c)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw [orange] (-4.66,1)--(5,1);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.01);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.03);
\draw [orange] (-4.66,1)circle(0.05);
\draw [orange] (5,1)circle(0.05);
\draw [orange] (5,1)circle(0.03);
\draw [orange] (5,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)--(4,1);
\draw (-2,1)circle(0.01);
\draw (-2,1)circle(0.03);
\draw (-2,1)circle(0.05);
\draw (4,1)circle(0.01);
\draw (4,1)circle(0.03);
\draw (4,1)circle(0.05);
\end{tikzpicture}}\)