Przekątna trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dyzio1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Przekątna trapezu

Post autor: Dyzio1 »

Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie s. Długość odcinków AS, BS i CS są równe odpowiednio 4, 5 i 6. Jaka jest długość odcinka?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Przekątna trapezu

Post autor: kerajs »

Przypuszczam, choć nie zostało to napisane, że chodzi o długość odcinka DS.
Przekątne trapezu dzielą go na cztery trójkąty. Dwa z nich, zawierające podstawy trapezu są podobne (kryterium kąt,kąt,kat). Oznacza to, że ich boki są proporcjonalne:
a) Gdy podstawami trapezu są AB i CD to zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{\left| AS\right| }{\left| CS\right| }= \frac{\left| BS\right| }{\left| DS\right| }\\
\frac{4}{6}= \frac{\left| 5\right| }{\left| DS\right| }\\
\left| DS\right|= \frac{15}{2}}\)

b) Gdy podstawami trapezu są AD i BC to zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{\left| AS\right| }{\left| CS\right| }= \frac{\left| DS\right| }{\left| BS\right| }\\
\frac{4}{6}= \frac{\left| DS\right| }{ 5 }\\
\left| DS\right|= \frac{10}{3}}\)


A może źle odgaduję odcinek który należy policzyć?
Dyzio1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Przekątna trapezu

Post autor: Dyzio1 »

Dziękuję, oczywiście DS
ODPOWIEDZ