Zależność trójkąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Zależność trójkąty

Post autor: macikiw2 »

AU
AU
2rmtvm1.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 65 razy
\(\displaystyle{ a=\left| C _{1} B\right| =\left| BA\right|}\)
Z czego wynika zależność:

\(\displaystyle{ \frac{\left| AA _{1} \right| -\left| CC _{1} \right|}{2a} = \frac{\left| BB _{1} \right| -\left| CC _{1} \right| }{a}}\)

?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:35 przez macikiw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Zależność trójkąty

Post autor: Larsonik »

A nie powinno być raczej: \(\displaystyle{ \frac{\left| AA _{1} \right| + \left| CC _{1} \right|}{2a} = \frac{\left| BB _{1} \right| + \left| CC _{1} \right| }{a}}\)? Wtedy to wynika bezpośrednio z twierdzenia Talesa, przenieś sobie ten trójkąt z bokiem \(\displaystyle{ CC_1}\) jakby na drugą stronę wydłużając bok \(\displaystyle{ AA_1}\).
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Zależność trójkąty

Post autor: macikiw2 »

Przepraszam wdarł się błąd odnośnie odległosci \(\displaystyle{ a}\)

\(\displaystyle{ a=\left| C _{1} B\right| =\left| BA\right|}\)
ODPOWIEDZ