Miara kąta trójkąta równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Miara kąta trójkąta równoramiennego
Jaka jest miara kąta leżącego naprzeciwko podstawy trójkąta równoramiennego, jeżeli pole tego trójkąta jest 2 razy większe niż pole kwadratu, którego bok jest równy podstawie trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Miara kąta trójkąta równoramiennego
Otrzymuje wynik 60 stopni, bez liczenia wysokości, z tg alpha. Podstawiając wzór na wysokość. Nie wiem gdzie podać pole kwadratu.
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Miara kąta trójkąta równoramiennego
Co wiemy z treści zadania?
\(\displaystyle{ P _{T} =2P _{K}}\)
T-trójkąt
K-kwadrat
Wiemy, że kąt naprzeciw podstawy to kąt między dwoma równymi sobie bokami \(\displaystyle{ a}\).
Wiemy też, że pole kwadratu równe jest kwadratowi podstawy trójkąta \(\displaystyle{ b}\).
Pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P _{T} = \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot \sin \alpha}\)
gdzie kąt
\(\displaystyle{ \alpha}\)
to kąt pomiędzy bokami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). W naszym przypadku mamy dwa boki \(\displaystyle{ a}\), bo trójkąt jest równoramienny.
\(\displaystyle{ P _{T} =2P _{K}}\)
T-trójkąt
K-kwadrat
Wiemy, że kąt naprzeciw podstawy to kąt między dwoma równymi sobie bokami \(\displaystyle{ a}\).
Wiemy też, że pole kwadratu równe jest kwadratowi podstawy trójkąta \(\displaystyle{ b}\).
Pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P _{T} = \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot \sin \alpha}\)
gdzie kąt
\(\displaystyle{ \alpha}\)
to kąt pomiędzy bokami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). W naszym przypadku mamy dwa boki \(\displaystyle{ a}\), bo trójkąt jest równoramienny.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Miara kąta trójkąta równoramiennego
Porównując pole kwadratu do pola trójkąta otrzymuje sin alpha równe 4, czyli bzdura
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Miara kąta trójkąta równoramiennego
Mamy trójkąt równoramienny, jeśli opuścimy wysokość na podstawę trójkąta otrzymamy dwa trójkąty prostokątne, innymi słowy mamy czworokąt. Jeśli trójkąt ma mieć pole dwukrotnie większe od kwadratu podstawy trójkąta to wysokość trójkąta powinna być czterokrotnie dłuższa niż podstawa trójkąta.