Odległość między środkami dwóch okręgów jest równa \(\displaystyle{ d=5m}\), \(\displaystyle{ m>0}\). Promień jednego z tych okręgów jest równy \(\displaystyle{ m}\). jaki powinien być promień \(\displaystyle{ r}\) drugiego z nich, aby okręgi te:
a) przecinały się,
b) były styczne wewnętrznie
c) były rozłączne zewnętrznie?
Odległość między środkami dwóch okręgów jest równa d=5m
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 00:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Odległość między środkami dwóch okręgów jest równa d=5m
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 14:00 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Odległość między środkami dwóch okręgów jest równa d=5m
a)
\(\displaystyle{ \left| R_1-R_2\right|<\left| O_1O_2\right| < R_1+R_2}\)
b)
\(\displaystyle{ \left| R_1-R_2\right|=\left| O_1O_2\right|}\)
c)
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right| > R_1+R_2}\)
\(\displaystyle{ \left| R_1-R_2\right|<\left| O_1O_2\right| < R_1+R_2}\)
b)
\(\displaystyle{ \left| R_1-R_2\right|=\left| O_1O_2\right|}\)
c)
\(\displaystyle{ \left| O_1O_2\right| > R_1+R_2}\)