Figury geometryczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Neofp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Figury geometryczne

Post autor: Neofp »

Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania wraz ze szczegółami jak je robić. Z góry dziękuje.
Poniżej narysowano cztery kwadraty - każdy o boku 10. Zaznaczono w nich dwa kwadraty, romb i trójkąt równoboczny. Oblicz długości boków tych figur.

Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Figury geometryczne

Post autor: kuma »

1. przykład
x-długośc boku
\(\displaystyle{ x\sqrt{2}=5}\)
2. przykład
x-długośc boku
\(\displaystyle{ \frac{5}{x}=\frac{5}{5-0.5x}}\)
3.przykład
x-długośc boku
\(\displaystyle{ (5\sqrt{2}-x)\sqrt{2}=x}\)
4.przykład
x-długośc boku
\(\displaystyle{ \frac{x\sqrt{3}}{2}+0.5x=5}\)
ODPOWIEDZ