Witam
Otoz mam problem z 1 zadaniem o to one:
Odległość środków dwoch okręgów od wierzchołka kąta są równe 8 i 12. Okręgi te są styczne zewnetrznie i kazdy z nich jest styczny do obu ramion kąta. Oblicz ich promienie .
Za wszelka pomoc bede wdzieczna
Okręgi styczne zewn.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Okręgi styczne zewn.
Układamy sobie układ równań:
\(\displaystyle{ R+r=12-8}\)
I z twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{12}{R}=\frac{8}{r}}\)
I rozwiązujesz taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}R+r=4\\ \frac{12}{R}=\frac{8}{r}\end}\)
Jak coś nie jasne to pytaj
\(\displaystyle{ R+r=12-8}\)
I z twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{12}{R}=\frac{8}{r}}\)
I rozwiązujesz taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}R+r=4\\ \frac{12}{R}=\frac{8}{r}\end}\)
Jak coś nie jasne to pytaj