Trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bloczek645
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2016, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kętrzyn

Trapez równoramienny

Post autor: Bloczek645 »

Potrzebuję pomocy przy zadaniu nie mam pomysłu kompletnie. Treść jego brzmi: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB=12, AD=6, BC=8. Przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w punkcie E. Oblicz długość odcinka AE oraz odległość punktu E od prostej AB. Z góry dzięki za pomysły jak mógł bym to zrobić.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Trapez równoramienny

Post autor: kmarciniak1 »

Bloczek645 pisze: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB=12, AD=6, BC=8.Przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w punkcie E. Oblicz długość odcinka AE oraz odległość punktu E od prostej AB. Z góry dzięki za pomysły jak mógł bym to zrobić.
Coś jest nie tak w poleceniu.
Sprawdź czy nie pomyliłeś się w przepisywaniu boków.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2016, o 19:45 przez kmarciniak1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Lider_M »

Spróbuj poszukać trójkątów podobnych i z tego skorzystać.
Bloczek645
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2016, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kętrzyn

Trapez równoramienny

Post autor: Bloczek645 »

kmarciniak1 pisze:
Bloczek645 pisze: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB=12, AD=6, BC=8.Przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w punkcie E. Oblicz długość odcinka AE oraz odległość punktu E od prostej AB. Z góry dzięki za pomysły jak mógł bym to zrobić.
Coś jest nie tak w poleceniu.
Sprawdź czy nie pomyliłeś się w przepisywaniu boków.


Mi też wydaje się że coś jest nie tak ale polecenie na sto procent dobrze zapisane. Może nauczyciel się pomylił..
ODPOWIEDZ