Witam konkretniej opisze o co chodzi bo utknąłem w pewnym momencie i chciałbym poradzić się osób które ogarniają matmę bardziej niż ja.
Muszę wyznaczyć 240 punktów w równej odległości na okręgu o promieniu 1000cm (10metrów).
Wiem że jak obliczę długość obwodu i podzielę go na 240 części to mam jedynie odległość między punktami A i B.
Problem polega na tym iż muszę te punkty przenieść na "chodnik" i chcę odmierzać te punkty przygotowaną miarką "kawałek listewki" o odpowiedniej długości, lecz jak połączymy punkty A i B a do tego dodamy linię prostą stworzy nam się luk więc pytanie jak obliczyć podstawę "ten prosty odcinek" z łuku aby przeniesienie wymiaru na chodnik było idealne ?
Długość odcinka z obwodu okręgu a wyznaczony łuk
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 wrz 2016, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Asda
- Podziękował: 1 raz
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Długość odcinka z obwodu okręgu a wyznaczony łuk
Generalnie możesz to zrobić wpisując odpowiedni wielokąt foremny w okrąg. Czyli mamy promień okręgu \(\displaystyle{ r=1000[cm]}\). Więc bok wielokąta będzie miał długość \(\displaystyle{ a=2r \sin \frac{\pi}{n} =2000 \cdot\sin\frac{\pi}{240} \approx 45,5[cm]}\)
Trzeba to sprawdzić jeszcze, bo coś mi się tu nie podoba.
Trzeba to sprawdzić jeszcze, bo coś mi się tu nie podoba.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 wrz 2016, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Asda
- Podziękował: 1 raz
Długość odcinka z obwodu okręgu a wyznaczony łuk
Rozumiem że za "n" mogę podstawić dowolną wartość na jaką chcę podzielić okrąg ?
Doczytałem iż to o co pytam to nie podstawa łuku a "cięciwa" między punktami AB a odległość między tymi punktami trzeba obliczyć na podstawie ilości części na jaką zostanie podzielony okrąg ?
Doczytałem iż to o co pytam to nie podstawa łuku a "cięciwa" między punktami AB a odległość między tymi punktami trzeba obliczyć na podstawie ilości części na jaką zostanie podzielony okrąg ?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Długość odcinka z obwodu okręgu a wyznaczony łuk
Tak, \(\displaystyle{ n}\) to ilość boków wielokąta (czyli to na ile chcesz podzielić ten wielokąt). Tak i tą cięciwą \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) jest także długość boku wielokąta foremnego \(\displaystyle{ a}\).
Wcześniej podałem ci dobry wzór, ale machnąłem się w liczeniu:
\(\displaystyle{ a=2r \sin \frac{\pi}{n} =2000 \cdot\sin\frac{\pi}{240} \approx 26,1792[cm]}\)
A gdybyś liczył tak jak mówiłeś, czyli długość tego łuku to byłoby:
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{240} \cdot \pi \cdot 2r \approx 26,1799[cm]}\)
Wcześniej podałem ci dobry wzór, ale machnąłem się w liczeniu:
\(\displaystyle{ a=2r \sin \frac{\pi}{n} =2000 \cdot\sin\frac{\pi}{240} \approx 26,1792[cm]}\)
A gdybyś liczył tak jak mówiłeś, czyli długość tego łuku to byłoby:
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{240} \cdot \pi \cdot 2r \approx 26,1799[cm]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 wrz 2016, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Asda
- Podziękował: 1 raz
Długość odcinka z obwodu okręgu a wyznaczony łuk
Dziękuje, faktycznie zastosowanie tego wzoru nieco poprawia wynik niżeli moja metoda wyliczeń
Jak skończę projekt do czego były potrzebne te obliczenia to się pochwalę efektem bo efekt będzie wizualny w formie video.
Jak skończę projekt do czego były potrzebne te obliczenia to się pochwalę efektem bo efekt będzie wizualny w formie video.