Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Mamy czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) taki, że \(\displaystyle{ \angle A=110 ^{\circ}, \angle B=60 ^{\circ}, \angle C=100 ^{\circ}, \angle D=90 ^{\circ}}\). Jak obliczyć miarę kąta \(\displaystyle{ ACB}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Podziel przekątną czworokąt na dwa trójkąty jeśli niewiadomymi oznaczysz kąty z powstałe z podzielenia kątów \(\displaystyle{ \angle A}\) i \(\displaystyle{ \angle C}\) otrzymasz układ równa
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Skorzystaj z sumy miar kątów w tych trójkątach. Oznacz sobie dwa z kątów np. \(\displaystyle{ \angle CAB \ \mbox{i} \ \angle ACB}\) jako niewiadome. Układ równań i po sprawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Nie do końca rozumiem.
\(\displaystyle{ \angle CAB=\alpha, \angle ACB=\beta, \angle CAD=\gamma, \angle ACD=\delta}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \gamma+\delta=90\\ \alpha+\gamma=110\\ \beta+\delta=100 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \delta=90-\gamma}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \beta+90-\gamma=100}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \beta-\gamma=10}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \alpha+\gamma=110\\ \beta-\gamma=10\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \gamma=\beta-10}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha+\beta-10=110}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha+\beta=120}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \alpha+\beta=120\\ \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \angle CAB=\alpha, \angle ACB=\beta, \angle CAD=\gamma, \angle ACD=\delta}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \gamma+\delta=90\\ \alpha+\gamma=110\\ \beta+\delta=100 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \delta=90-\gamma}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \beta+90-\gamma=100}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \beta-\gamma=10}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \alpha+\gamma=110\\ \beta-\gamma=10\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \gamma=\beta-10}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha+\beta-10=110}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha+\beta=120}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \alpha + \beta = 120\\ \alpha+\beta=120\\ \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Temat został zapomniany, a ja wciąż nie wiem, jak zrobić to (z pozoru) proste zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kąt między przekątna a bokiem czworokąta
Wg mnie nie ma jednoznacznego rozwiązania.
Dorysuj prostopadły odcinek do \(\displaystyle{ DC}\) o końcu w C oraz drugim (E) na \(\displaystyle{ AB}\).
Zobacz trapez prostokątny \(\displaystyle{ ADCE}\) , oraz trójkąt \(\displaystyle{ BCE}\).
Przesuwamy (i odpowiednio wydłużamy) odcinek \(\displaystyle{ AB}\) (lewa - prawa) zachowując kąt \(\displaystyle{ B=60}\). Kąty trapezu i trójkąta nie zmieniają się, a szukany tak.
Dorysuj prostopadły odcinek do \(\displaystyle{ DC}\) o końcu w C oraz drugim (E) na \(\displaystyle{ AB}\).
Zobacz trapez prostokątny \(\displaystyle{ ADCE}\) , oraz trójkąt \(\displaystyle{ BCE}\).
Przesuwamy (i odpowiednio wydłużamy) odcinek \(\displaystyle{ AB}\) (lewa - prawa) zachowując kąt \(\displaystyle{ B=60}\). Kąty trapezu i trójkąta nie zmieniają się, a szukany tak.