Pięciokąty w kwadracie
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
W kwadracie o boku 10 znajduje się foremny pięciokąt, którego wierzchołki leżą na co najmniej trzech krawędziach kwadratu. Biorąc pod uwagę wszystkie możliwe położenia i wielkości pięciokąta, oblicz jaka część kwadratu nigdy nie zostanie zakryta.
Ostatnio zmieniony 6 sie 2016, o 14:53 przez kinia7, łącznie zmieniany 2 razy.
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 68 razy
Pięciokąty w kwadracie
Niech a oznacza nieznaną długość boku pięciokąta foremnego. Wówczas najmniejsza możliwa długość boku kwadratu zawierającego ten wyraża się wzorem \(\displaystyle{ A= \frac{ \sqrt{5}+1 }{2} \cdot a}\) Dlaczego? odsyłam tutaj: [ciach] Mamy zatem \(\displaystyle{ A= 10}\). Wyliczamy z tego małe a, potem korzystamy z gotowego wzoru na pole pięciokąta foremnego i wykonujemy odejmowanie. Tak ja bym to widział. Oczywiście trzeba uzasadnić, ze to co ja napisałem to odpowiedź do tego zadania albo dlaczego to jest źle
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, o 00:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Link do konkurencyjnego forum.
Powód: Link do konkurencyjnego forum.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
czyli wg Ciebie \(\displaystyle{ \left( \frac{A}{a} \right)_{min} \approx 1,61803}\)
mnie wychodzi \(\displaystyle{ \left( \frac{A}{a} \right)_{min} \approx 1,59811}\)-- 6 sie 2016, o 13:34 --poza tym nie wystarczy odjąć pole pięciokąta od pola kwadratu, gdyż pięciokąt można cztery razy "przestawić " i za każdym razem zakryje część pola kwadratu niezakrytą w pierwszym położeniu
mnie wychodzi \(\displaystyle{ \left( \frac{A}{a} \right)_{min} \approx 1,59811}\)-- 6 sie 2016, o 13:34 --poza tym nie wystarczy odjąć pole pięciokąta od pola kwadratu, gdyż pięciokąt można cztery razy "przestawić " i za każdym razem zakryje część pola kwadratu niezakrytą w pierwszym położeniu
-
pesel
- Użytkownik

- Posty: 1703
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 411 razy
Pięciokąty w kwadracie
kinia7 pisze:Biorąc pod uwagę wszystkie możliwe położenia i wielkości pięciokąta
Wybieram baaaaaardzooooooooooo mały "pięciokącik" i pokrywam nim cały kwadrat przesuwając go po całym kwadracie.kinia7 pisze:poza tym nie wystarczy odjąć pole pięciokąta od pola kwadratu, gdyż pięciokąt można cztery razy "przestawić " i za każdym razem zakryje część pola kwadratu niezakrytą w pierwszym położeniu
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
wg mnie to jest niemożliwe; zawsze będą baaaaaardzooooooooooo małe narożniki niezakrytepesel pisze:Wybieram baaaaaardzooooooooooo mały "pięciokącik" i pokrywam nim cały kwadrat przesuwając go po całym kwadracie.
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 68 razy
Pięciokąty w kwadracie
w takim razie inaczej rozumiem treść zadania; wówczas zgadzam się zupełnie z peselem.poza tym nie wystarczy odjąć pole pięciokąta od pola kwadratu, gdyż pięciokąt można cztery razy "przestawić " i za każdym razem zakryje część pola kwadratu niezakrytą w pierwszym położeniu
Poza tym proszę mi wyjaśnić jak udało ci się wstawić pięciokąt, którego przekątna jest większa od boku kwadratu, w ten kwadrat. Nie umiem sobie tego wyobrazić.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
pesel "pszekąbinował", bo nie da się pokryć całego kwadratuPiotrowskiW pisze:w takim razie inaczej rozumiem treść zadania; wówczas zgadzam się zupełnie z peselem.
poza tym jego pomysł nie pasuje już do poprawionej treści zadania
przekątna pięciokąta jest ociupinę nierównoległa do boku kwadratuPiotrowskiW pisze:Poza tym proszę mi wyjaśnić jak udało ci się wstawić pięciokąt, którego przekątna jest większa od boku kwadratu, w ten kwadrat. Nie umiem sobie tego wyobrazić.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
ja to rozumiem tak, że pięciokąt można dowolnie zmieniać i przesuwać tak, żeby "pokryć" jak największą część kwadratukinia7 pisze:Biorąc pod uwagę wszystkie możliwe położenia i wielkości pięciokąta
a obliczyć trzeba pole tych części kwadratu, których nie da się zakryć
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Pięciokąty w kwadracie
Ale (wg mnie) chodzi o znalezienie najmniejszego i (chociaż niejednoczesne) największego możliwego (spełniającego warunki zadania).
Oczywiście, że możemy ustawiać szukane pięciokąty jak chcemy (warunki zadania) - ale mamy podać te dwa skrajne - możliwie z uzasadnieniem.
Oczywiście, że możemy ustawiać szukane pięciokąty jak chcemy (warunki zadania) - ale mamy podać te dwa skrajne - możliwie z uzasadnieniem.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
to akurat nie jest trudnepiasek101 pisze:Ale (wg mnie) chodzi o znalezienie najmniejszego i (chociaż niejednoczesne) największego możliwego (spełniającego warunki zadania).
najmniejszy pięciokąt ma przekątną równą bokowi kwadratu
największy pięciokąt ma bok \(\displaystyle{ =10\sqrt{2\left(4-\sqrt{2(5+\sqrt5)}\right)}}\)
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Pięciokąty w kwadracie
Może pomocne będą obrazki
1) \(\displaystyle{ a \approx 6,2574}\) 2) \(\displaystyle{ a \approx 6,18}\)
Szukane pole będzie trójkątami krzywoliniowymi w czterech rogach kwadratu (wygląda na to że łuki będą tam wypukłe).
Niestety nie wiem jak określić łuki domykające trójkąty i w konsekwencji policzyć szukane pola. Może wystarczy Ci wartość przybliżona?
1) \(\displaystyle{ a \approx 6,2574}\) 2) \(\displaystyle{ a \approx 6,18}\)
Szukane pole będzie trójkątami krzywoliniowymi w czterech rogach kwadratu (wygląda na to że łuki będą tam wypukłe).
Niestety nie wiem jak określić łuki domykające trójkąty i w konsekwencji policzyć szukane pola. Może wystarczy Ci wartość przybliżona?
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
nie wiem czy wystarczy wartość przybliżona, bo myślę że główny problem polega właśnie na zdefiniowaniu tych łukówkerajs pisze:Szukane pole będzie trójkątami krzywoliniowymi w czterech rogach kwadratu (wygląda na to że łuki będą tam wypukłe).
Niestety nie wiem jak określić łuki domykające trójkąty i w konsekwencji policzyć szukane pola. Może wystarczy Ci wartość przybliżona?
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Pięciokąty w kwadracie
Powiększę lewy dolny róg zostawiając tylko wierzchołki pentagonów (niebieskie kropki):
Pytałem o rozwiązanie przybliżone bo wierzchołek widoczny na rysunku leży bardzo blisko boku trójkąta (czerwona przerywana linia)
Bok pięciokąta określa wzór:
\(\displaystyle{ a= \frac{10}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )}}\) dla \(\displaystyle{ \beta \in \left\langle 0^o;9^o\right\rangle}\)
gdzie beta to kąt między bokiem pentagonu a bokiem kwadratu zawierającym koniec tego boku pentagonu.
Przyjmując że kwadrat jest umieszczony w układzie współrzędnych jak na rysunku (czyli wierzchołek jest
w (0,0) to krzywa wyznaczona przez wierzchołki pentagonu łącząca dolny niebieski wierzchołek ze środkowym ma równanie parametryczne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{10 \cos (72^o+\beta)}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )} \\ y= \frac{10 \sin \beta}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )} \end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ \beta \in \left\langle 0^o;9^o\right\rangle}\)
Pomoże Ci to w policzeniu pola?
Pytałem o rozwiązanie przybliżone bo wierzchołek widoczny na rysunku leży bardzo blisko boku trójkąta (czerwona przerywana linia)
Bok pięciokąta określa wzór:
\(\displaystyle{ a= \frac{10}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )}}\) dla \(\displaystyle{ \beta \in \left\langle 0^o;9^o\right\rangle}\)
gdzie beta to kąt między bokiem pentagonu a bokiem kwadratu zawierającym koniec tego boku pentagonu.
Przyjmując że kwadrat jest umieszczony w układzie współrzędnych jak na rysunku (czyli wierzchołek jest
w (0,0) to krzywa wyznaczona przez wierzchołki pentagonu łącząca dolny niebieski wierzchołek ze środkowym ma równanie parametryczne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{10 \cos (72^o+\beta)}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )} \\ y= \frac{10 \sin \beta}{\cos (72^o+\beta)+\cos \beta+\cos (72^o+\beta )} \end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ \beta \in \left\langle 0^o;9^o\right\rangle}\)
Pomoże Ci to w policzeniu pola?
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Pięciokąty w kwadracie
`
Na innym forum bb314 (piasek101, pamiętasz ją?) podała wynik:
[link wygasł]
\(\displaystyle{ P_{AEF}=\frac{25}{4}\left(3-\sqrt5\right)\left(4-\sqrt{2\left(5+\sqrt5\right)}\right)}\)
Na innym forum bb314 (piasek101, pamiętasz ją?) podała wynik:
[link wygasł]
\(\displaystyle{ P_{AEF}=\frac{25}{4}\left(3-\sqrt5\right)\left(4-\sqrt{2\left(5+\sqrt5\right)}\right)}\)