Pięciokąt z prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Pięciokąt z prostokąta

Post autor: kinia7 »

Z prostokątnej kartki wykonano pięciokąt foremny w następujący sposób:
Załamano kartkę tak, by połączyły się ze sobą jej najbardziej oddalone wierzchołki. Otrzymany w ten sposób pięciokąt nieforemny zagięto tak, by najmniejsze jego boki pokryły się z osią symetrii tegoż pięciokąta i otrzymano pięciokąt foremny.
Oblicz stosunek boków kartki.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Pięciokąt z prostokąta

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{2+2\cos 72^o -\sin 54^o}{2\sin 72^o +\cos 54^o} \approx 0,7265}\)
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Pięciokąt z prostokąta

Post autor: kinia7 »

Z czego to wynika?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Pięciokąt z prostokąta

Post autor: SlotaWoj »

Lub prościej:
  • \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\tg36^\circ}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Pięciokąt z prostokąta

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw (0,0)--(0,9.045)--(12.449,9.045)--(12.449,0)--cycle;
\draw[blue] (0,0)--(0,5)--(4.755,6.545)--(7.694,2.5)--(4.755,-1.545)--cycle;
\draw[blue,dashed] (0,6.545)--(7.694,6.545);
\draw[blue,dashed](7.694,2.5)--(12.449,2.5);
\draw[blue,dashed](7.694,0)--(7.694,9.045);
\draw[blue] (4.755,6.545)--(7.694,2.5)--(12.449,4.045)--(12.449,9.045)--(7.694,10.59)--cycle;
\draw[red] (0,0)--(6.225,0)--(6.225,4.523)--cycle;
\draw[red,dashed] (0,4.523)--(12.449,4.523);
\draw[red,dashed] (6.225,4.523)--(6.225,9.045);
\end{tikzpicture}}\)


Kąt między bokami pentagonu to 108 stopni.

Moje rozwiązanie to niebieskie linie. Boki prostokąta składałem z kawałków stosując pomocnicze przerywane linie.

SlotaWoj podał szybkie, elegancko proste rozwiązanie (czerwone).
ODPOWIEDZ