Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
twnt22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lip 2016, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolskie

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: twnt22 »

Zadanie pochodzi z pierwszego numeru Kwadratu z OMG

Zadanie 5.
Z trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 1}\) odcięto trzy narożne trójkąty równoboczne o bokach długości \(\displaystyle{ a,b,c}\) otrzymując sześciokąt równokątny.
a) Oblicz długość boku trójkąta równobocznego wyznaczonego przez trzy boki sześciokąta, które nie
leżą na bokach danego trójkąta równobocznego.
b) Oblicz pole tego sześciokąta.
c) Wykaż, że suma długości jego głównych przekątnych jest nie mniejsza od \(\displaystyle{ 3-(a+b+c)}\) (w sześciokącie \(\displaystyle{ ABCD{}EF}\) główne przekątne to \(\displaystyle{ AD,BE}\) i \(\displaystyle{ CF}\)).

Jest to zadanie piąte. Tak jak polecenia podpunktu a nie rozumiem, to chciałem zrobić podpunkt b:
Obliczyłem pole dużego trójkąta (którego bok ma długość 1) wzorem: \(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
Wynik wyszedł \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \sqrt{3}}\)

Następnie obliczyłem pole małego trójkąta:
Według mnie długość boku to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Przez co wynik obliczania pola trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{36} \sqrt{3}}\)

Dalej już obliczałem pole sześciokąta:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4 } \sqrt{3} - 3 \cdot (\frac{1}{36} \sqrt{3})}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \sqrt{3}-\frac{3}{36}}\)\(\displaystyle{ \cdot 3\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{3}{12} \sqrt{3}-\frac{1}{12}}\)\(\displaystyle{ \cdot 3\sqrt{3}}\)

Skoro pierwiastkowanie jest odwrotnością potęgowania to potęga pierwiastka kwadratowego wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{6} - 3^{\frac{1}{2}+1+\frac{1}{2}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{6}-9}\)

\(\displaystyle{ -8\frac{5}{6}}\)

Wynik daje liczbę ujemną. Gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2016, o 00:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale. Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: dec1 »

twnt22 pisze: Według mnie długość boku to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Czemu?
twnt22 pisze: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3} - 3*(\frac{1}{36}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3})}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}-\frac{3}{36}}\)\(\displaystyle{ *3\sqrt{3}}\)
błąd
twnt22 pisze: Skoro pierwiastkowanie jest odwrotnością potęgowania to potęga pierwiastka kwadratowego wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)\(\displaystyle{ - 3^{\frac{1}{2}+1+\frac{1}{2}}}\)
Co tu się stało?
twnt22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lip 2016, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolskie

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: twnt22 »

1. Z trójkąta równobocznego odcięto trójkąty narożne (równoboczne), przez co powstał sześciokąt równokątny. Wywnioskowałem, że bok sześciokąta i trójkątów będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)

2. Jaki tam jest błąd? Mnożenie \(\displaystyle{ \frac{3}{1} \cdot \frac{1}{36}}\) daje \(\displaystyle{ \frac{3}{36}}\).

3. Tak mi podpowiedział kalkulator
Ostatnio zmieniony 13 lip 2016, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: dec1 »

1. tam jest napisane równokątny, nie równoboczny
2. dwa razy przez \(\displaystyle{ 3}\) pomnożyłeś
3. nadal nie wiem co tu się stało. W każdym razie \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{4}-\frac{9}{36}\sqrt{3}\neq \frac{1}{6}-9}\)
twnt22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lip 2016, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolskie

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: twnt22 »

1. Sześciokąt jest równokątny, ale jak dla mnie nadal długość jego boku to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
Poza tym to jakoś dziwnie jest sformułowane polecenie a), a może ono by pomogło z tym
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: dec1 »

Dlaczego?

Podpunkt a) nie ma wiele wspólnego z podpunktem b), i jest dobrze sformułowany
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: Premislav »

A mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego ten sześciokąt musi mieć bok długości \(\displaystyle{ \frac 1 3}\)? Jakoś tego nie widzę.
Przecież on raczej nie musi być foremny... Równość kątów tego nie daje.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: dec1 »

O tym mówię właśnie
twnt22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lip 2016, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolskie

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: twnt22 »

Faktycznie. Wcześniej było opisane w Kwadracie, że ten sześciokąt jest równokątny, ale nie foremny, więc długość boku nie musi wynosić \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
noAlka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lip 2017, o 18:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: noAlka »

Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi podpunkt a)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboc

Post autor: piasek101 »

Trzy boki sześciokąta leżą wewnątrz danego trójkąta - poprowadź przez te boki linie proste. Linie proste przecinają się w wierzchołkach trójkąta równobocznego, o którym mowa w punkcie (a) zadania.
noAlka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lip 2017, o 18:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboczny

Post autor: noAlka »

To zrozumiałam, chodzi mi raczej o sposób rozwiązania/ nakierowanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Obliczanie pola sześciokąta wpisanego w trójkąt równoboc

Post autor: piasek101 »

Nakierowanie - bok nie będzie wyznaczony jednoznacznie, a zależny od (a); (b) i (c).

Może chciałaś otrzymać konkretny - i stąd problem.
ODPOWIEDZ