Witam!
Czy mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu promienia koła, którego powierzchnia wynosi 360 metrów kwadratowych?
Ile wynosi promień koła o pow. 360 m.kw?
Ile wynosi promień koła o pow. 360 m.kw?
\(\displaystyle{ S=\pi r^2 \Leftrightarrow r=\sqrt{\frac{S}{\pi}}}\)
\(\displaystyle{ r\approx\sqrt{\frac{360\,\mathrm{m}^2}{3.14159}}= 10.70\,\mathrm{m}}\)
\(\displaystyle{ r\approx\sqrt{\frac{360\,\mathrm{m}^2}{3.14159}}= 10.70\,\mathrm{m}}\)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2016, o 22:01 przez dec1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Ile wynosi promień koła o pow. 360 m.kw?
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{360\,\mathrm{m}}{3.14159\ldots}}\approx 10.70\,\mathrm{m}}\)\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{360\,\mathrm{m}}{3.14159}}\approx 10.70\,\mathrm{m}}\)