znajdz kat x
znajdz kat x
skoro kat \(\displaystyle{ BAE}\) jest przeciwlegly do \(\displaystyle{ AED}\) wiec \(\displaystyle{ BAE=AED}\)
czegos w tym zadaniu zupelnie nie rozumiem. skoro kat \(\displaystyle{ AED}\) jest rowny \(\displaystyle{ 38}\) stopni, a katy na podstawie w tym typie trojkata sa rowne, to czemu kat \(\displaystyle{ ADE}\) nie jest rowniez rowny \(\displaystyle{ 38}\) stopni?
w takim razie czemu kat \(\displaystyle{ ADE}\) jest rowny \(\displaystyle{ 71}\) stopni?
pozdrawiam
PS.przepraszam, nie wiedzialem ze filmikow nie mozna wstawiac, mam nadzieje ze scrrenshoty po angielsku mozna... tu nie ma trudnej terminologii.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, o 09:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
znajdz kat x
Bo podstawą nie jest bok \(\displaystyle{ DE}\) ale bok \(\displaystyle{ AD}\). Zauważ że na rysunku są zaznaczone pionowe kreski na bokach które symbolizują że boki te są takiej samej długości. A więc boki \(\displaystyle{ AE}\) i \(\displaystyle{ ED}\) są ramionami trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
znajdz kat x
Miary kątów na rysunku istotnie różnią się od podanych wartości.
Jest to trójkąt równoramienny, o ramionach na dole i po prawej stronie oraz podstawie po lewej stronie.
Kat między ramionami jest równy \(\displaystyle{ 38^\circ}\), więc kąty przy podstawie są równe:
Jest to trójkąt równoramienny, o ramionach na dole i po prawej stronie oraz podstawie po lewej stronie.
Kat między ramionami jest równy \(\displaystyle{ 38^\circ}\), więc kąty przy podstawie są równe:
- \(\displaystyle{ \frac{180^\circ-38^\circ}{2}=\frac{142^\circ}{2}=71^\circ}\)
znajdz kat x
No to teraz wszystko rozumiem. Nie wiedzialem ze te pionowe kreski oznaczaja ramiona. Dzieki.
znajdz kat x
w trojkacie rownoramiennym sa dwa rowne ramiona i podstawa. na rysunku przekrecili ten trojkat zeby bylo troszke trudniej. o tym ze kreski wyznaczaja rowne odcinki nie wiedzialem i zapamietam - bo na tescie na pewno bedzie podobne pytanie.
znajdz kat x
rzeczywiscie jest napisane ze \(\displaystyle{ DE=AE}\) co z poczatku przeoczylem.mysle ze na trudniejszych przykladach tej infomacji moze nie byc. a wiecej niz jedna kreska na odcinku co oznacza?