Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Trapez równoramienny
Trapez równoramienny w którym suma długości postaw jest równa \(\displaystyle{ 8}\), ma pole \(\displaystyle{ 16 cm ^{2}}\). Oblicz długość przekątnej tego trapezu. Tylko o bardzo proszę o jakoś mało skomplikowane rozwiązanie.
Trapez równoramienny
Użyj wzoru na pole trapezu by obliczyć wysokość, a potem narysuj sobie trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej pokrywającej się z przekątną i Pitagoras
Trapez równoramienny
Wysokość już mamy policzoną, drugi bok też jest znany - pomyśl jak go wyrazić za pomocą \(\displaystyle{ a+b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Trapez równoramienny
Ja jestem za głupia na matematykę, proszę powiedz jak to zrobić.-- 9 maja 2016, o 19:30 --\(\displaystyle{ a+ \frac{a-b}{2}}\)??
Trapez równoramienny
Ze wzoru na pole trapezu mamy \(\displaystyle{ P=\frac{8h}{2}\Rightarrow h=4}\)
Rysunek:
\(\displaystyle{ a+b=8=2(a+x)\Rightarrow a+x=4}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{4^2+4^2}\Rightarrow d=4\sqrt{2}}\)
Rysunek:
\(\displaystyle{ a+b=8=2(a+x)\Rightarrow a+x=4}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{4^2+4^2}\Rightarrow d=4\sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Trapez równoramienny
Nie mów tak, bo takie przekonanie blokuje Twoje myśli i uniemożliwia naukę matematyki. Skończy się tym, że poza szydełkowaniem nie będziesz w stanie czegokolwiek zrobić.Ruahyin pisze:Ja jestem za głupia na matematykę [...]