Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Przeciwprostokątna trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) leży na prostej \(\displaystyle{ l}\). Na przy prostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ h}\) zbudowano kwadraty. Uzasadnij, że suma pól trójkątów powstałych po połączeniu bliższych prostej wierzchołków kwadratów pod kątem prostym z prostą na której zbudowano trójkąt prostokątny jest równa polu trójkąta prostokątnego czyli tego \(\displaystyle{ ABC}\).
Ostatnio zmieniony 5 maja 2016, o 17:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Spróbuj użyć podobieństwa do znalezienia pól tych dwóch powstałych trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Czy mógłbyś z podobieństwa wyprowadzić mi równanie bo chciałabym sprawdzić czy dobrze zzrobiłam a nie bardzo umiem zapisać w TEX ??? Do najprostszej postaci tak żeby się przekonać o poprawności też sprowadzić nie umiem.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Niech wyjsciowy trójkąt ma pole \(\displaystyle{ P=\frac{ab}{2}}\) (a i b to dlugosci przyprostokątnych)
1. wiemy, że pola zmieniają się z kwadratem skali podobieństwa.
2. Pierwszy trójkąt ma skale potobieństwa \(\displaystyle{ \frac{b}{c}}\) a drugi \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\)
zbadajmy więc sumę pól:
\(\displaystyle{ \frac{b^{2}}{c^2} \cdot P + \frac{a^2}{c^2}\cdot P = P\cdot\left( \frac{a^2+b^2}{c^2}\right) =P}\)
1. wiemy, że pola zmieniają się z kwadratem skali podobieństwa.
2. Pierwszy trójkąt ma skale potobieństwa \(\displaystyle{ \frac{b}{c}}\) a drugi \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\)
zbadajmy więc sumę pól:
\(\displaystyle{ \frac{b^{2}}{c^2} \cdot P + \frac{a^2}{c^2}\cdot P = P\cdot\left( \frac{a^2+b^2}{c^2}\right) =P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Okey. I trzeba robić coś dalej czy wystarczy na tym zakończyć? Bo wydaje mi sie że pasowałoby tu wykazać że \(\displaystyle{ P \cdot \left( \frac{a^{2}+b^{2}}{c^{2}} \right)}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{ab}{2}}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Kwadraty zbudowane na przyprostokątnych
Z założenia \(\displaystyle{ P=\frac{ab}{2}}\) a z tw. pitagorasa \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\) zatem \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{c^2} =1}\)